Er is een landelijke Food waste challenge voor de horeca. Het doel van deze challenge is om de voedselverspilling in de horeca inzichtelijk te maken en direct met kleine middelen deze verspilling binnen 5 weken met 25% te verminderen.

Het leuke van de challenge is dat het heel laagdrempelig is en je alleen twee keer een week het food waste afval moet scheiden, dit wordt dan elke dag gewogen door studenten van de Hogere Hotelschool. Dit is een 0 meting van 7 tot 13 okt en een eind-meting van 18 tot 24 nov. In de periode tussen deze twee weken krijg je kleine (bewustwordings) acties die je in je bedrijf toe kan passen, zonder de bedrijfsvoering of menukaart aan te passen, en acties die geen geld of tijd kosten. Met het doel dat er na 5 weken 25% minder verspilling is. Alles is kosteloos, en geeft je een goed inzicht in wat er verspild wordt en welke winst er te behalen is in inkoop, personeel-, energie- en afvalkosten.

Met I CHANGE the value of food hebben we het doel dat Delft een rolmodel als minimal food waste gemeente wordt. Wij maken ons er dus hard voor dat zoveel mogelijk horecazaken in onze regio mee doen aan deze challenge. Het geeft jullie een helder inzicht in waar je op inkoop, personeel-, energie en afvalkosten kan besparen. En het geeft ons inzicht in verspilling in de Delftse horeca. Met dit inzicht kunnen we gezamenlijk gericht stappen zetten en kijken wat we als collectief kunnen doen om Food waste te minimaliseren.

De challenge wordt volledig gefinancierd door de Rabobank, voor ondernemers is deze dus volledig kosteloos (ook voor niet Rabobank klanten).

Meer informatie kan je vinden op www.horecafoodwastechallenge.nl. Je kunt ons ook benaderen voor vragen: Liza van Baarle, liza@i-change.nu.

Praktische informatie

  • Aanmelden kon tot 27 september 2019.
  • Landelijk kunnen er 300 bedrijven meedoen aan de challenge
  • Intakegesprek vóór 5 oktober
  • 0-meting: 7 t/m 13 oktober
  • Eén week food waste afval scheiden: keuken en gasten afval apart
  • Wordt dagelijks gewogen door studenten van de Hotelschool
  • Acties & interventies die geen geld en tijd kosten: Je krijgt een persoonlijk advies om binnen 5 weken 25% minder te verspillen
  • Eind meting: 18 t/m 24 november
  • Dezelfde meting als de 0-meting: een week lang afval scheiden wat dagelijks gewogen wordt door studenten
  • Doel 25% minder food waste
  • Deelnemer kan online inloggen om de meetgegevens in te zien, elke deelnemer ontvangt een rapport
  • Tijdens de Horecava in januari 2020 wordt het landelijk rapport van de challenge gepresenteerd.