De invoering van statiegeld op blikjes is uitgesteld tot 1 april 2023. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (waar ook milieu onder valt) wilde op 1 januari 2023 statiegeld op blikjes invoeren in de strijd tegen zwerfafval en verspilling. Maar de Raad van State besloot de invoering met drie maanden uit te stellen.

Waarom uitstel van invoering statiegeld op blik?

Stichting Afvalfonds Verpakkingen, waarin de producenten en importeurs van dranken en supermarkten verenigd zijn, was het niet eens met de beslissing om statiegeld op blik per 1 januari 2023 in te voeren. Die datum was volgens de sector niet haalbaar vanwege de onzekerheid in levertijden van bijvoorbeeld machines en IT-problemen rond het systeem. Vervolgens heeft het ministerie geprobeerd om de invoering af te dwingen met dwangsommen. Dat was voor de stichting reden om een zaak aan te spannen bij de Raad van State.

De Raad van State besliste in het voordeel van Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Vanwege het gebrek aan machines voor een werkend systeem zouden supermarkten blikjes handmatig in moeten nemen. Volgens de bestuursrechter kan dat tot ‘grote praktische problemen’ leiden. Daarom is het beter om de invoering enkele maanden uit te stellen. Dwangsommen achtte de rechter onredelijk en daarom mogen deze pas na 1 april worden uitgedeeld.

Wat betekent dit voor de horeca?

We hebben ons ervoor ingezet dat de horeca, net als bij kleine plastic flesjes, niet verplicht om blikjes in te zamelen. Op de kleine plastic flesjes wordt sinds 1 juli 2021 al statiegeld ingezameld.

De manier van inzamelen gaat op dezelfde manier verlopen als met de kleine plastic flesjes. Dit betekent dat je blikjes kunt inleveren bij de grotere supermarkten, bemande tankstations langs de snelweg, bemande treinstations en grotere cateringlocaties. Aanvullend komen er veel vrijwillige innamepunten, zoals bij sportverenigingen en scholen.

Als ondernemer kun je ervoor kiezen om vrijwillig blikjes in te zamelen door een aparte bak te plaatsen waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Dat gebeurt nu al door een aantal horecaondernemers in het land. Op deze manier lever je een vrijwillige bijdrage aan het terugdringen van zwerfafval.

De precieze uitwerking zal de komende maanden duidelijk worden.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens