Kaasfondue kan op ieder moment. Van een bourgondisch avondje uit met vrienden, tot een romantische date met je lief. Dit nationale Zwitserse gerecht leent zich uitstekend om te delen, maar je kunt er natuurlijk ook alleen van genieten. Om erachter te komen hoe je kaasliefhebbers in jouw horecazaak blij kunt maken met dit heerlijke gerecht, moet je natuurlijk bij de experts zijn. Op deze nationale Kaasfonduedag - 11 april - spreken we daarom met Karin Fransman, eigenaresse van De Fransman in Alkmaar, over de lekkerste kaasfondue.

Hoe is het jullie de afgelopen twee jaar vergaan? Hoe zijn jullie in contact gebleven met de gast?

“De afgelopen twee jaren waren zwaar. Het ging denk ik net zo slecht als bij alle horecaondernemers in onze positie. Natuurlijk schakelden we met afhaalpakketjes voor thuis. En gelukkig waren wij al bezig met een nieuw concept: potten verse Alkmaarse Kaasfondue voor thuis. Deze stonden al in verschillende winkels en nu ook in boerderijwinkels. Ook een aantal restaurants gebruikten onze verse kaasfondue. Maar buiten die positieve ontwikkeling, maakten we ons toch zorgen over de toekomst. Het is niet het product of jouw horecabedrijf waar je onzeker van werd, maar van de beslissingen die de overheid nam. Daar was geen peil meer op te trekken.”

Wat maakt kaasfondue volgens jou zo bijzonder?

“Kaasfondue brengt meteen een gevoel van samenzijn en gezelligheid met zich mee. Een warme pot kaasfondue op tafel met allerlei lekkere dippers en vers stokbrood doet het gewoon altijd goed.”

Op welke doelgroep richten jullie je?

“We zitten met ons restaurant midden in de kaasstad Alkmaar en hebben een gevarieerde groep van vaste gasten. En kennelijk zijn wij stiekem ook een guilty pleasure voor veel mensen. Dat is natuurlijk erg leuk. Weekendgasten die Alkmaar bezoeken, zien ons vaak terwijl ze door de stad lopen en reserveren lastminute vaak nog een tafeltje. Dat maakt ons wel trots.”

Wat is volgens jou de klassieke kaasfondue? En heb je ook een leuke variatie-tip?

“Dat is voor mij natuurlijk onze Alkmaarse kaasfondue, gemaakt naar eigen recept van de kazen uit de polder. Een heerlijke combinatie van Beemster Jong en Vlaskaas met Alkmaars Blauw als topping. Voor veel mensen zal dit echter ongetwijfeld de Zwitserse variant met Emmenthaler, Gruyère en Appenzeller zijn. Wij maken inmiddels zes soorten kaasfondue en hebben zelfs een speciale geitenkaasfondue.

Je kunt eindeloos variëren met verschillende ingrediënten en kazen. Zo werken we met Spaanse pepers, sambal, lente-ui, truffelkaas en blauwe kaas. Ook onze kaasfondue met tapas is erg gewild. En naast onze kaasfondues hebben we ook meerdere soorten vleesfondues op onze menukaart.”

Welke tip heb je voor collega-ondernemers die meer willen doen met kaasfondue?

“Zorg in ieder geval voor echte fonduesets. Dat maakt de beleving echt zoveel mooier. Daarnaast is het belangrijk om te weten met welke kaas je werkt. Onze kaasfondue is bijvoorbeeld glutenvrij, alcoholarm en deels al vegetarisch door het gebruik van vegetarisch stremsel.”

Wat is volgens jou de beste wijn-spijscombinatie met kaasfondue?

“De beste wijn-spijscombi is divers. De sterkte van de kaasfondue en het weer maakt of je voor een witte of rode wijn gaat. Of bijvoorbeeld een lekker glas speciaalbier. Standaard kun je zeggen dat je de wijn die gebruikt wordt om de fondue mee te maken, ook bij de fondue kunt schenken. Een mooie knisperende witte wijn, zoals bijvoorbeeld een Pinot Blanc, Riesling of Grüner Veltliner, kan het erg goed doen. Kiest je gast voor rood, ga dan voor een licht fruitige rode wijn, zonder al te veel tannines.”

Welke boodschap zou je mee willen geven aan jongeren die een passie hebben voor gastvrijheid, maar onzeker zijn over een toekomst in de branche?

“Ga ervoor! Het blijft het mooiste vak. Jij kunt ervoor zorgen dat het een feestje is voor je gasten. Mensen hebben een veel langere herinnering aan een fijn horecabezoek waar ze zich welkom voelen, dan aan een busritje bijvoorbeeld. En mensen hebben het gewoon nodig om te ontspannen en even in de watten gelegd te worden. Daar is onze branche ‘als huiskamer van de samenleving’ natuurlijk uitermate voor geschikt.”

Kaasfondue bij de Fransman in Alkmaar

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens