Het 'inloop tot 20 uur' plan van KHN is afgekeurd. Het OMT vindt het plan geen goed idee, want "het risico op besmetting is namelijk ook afhankelijk van de contactduur tussen bezoekers en de intensiviteit van het contact." Het lijkt er sterk op dat het OMT en kabinet vooringenomen zijn als het gaat om slimme maatregelen voor de horeca.
In het rapport schrijft het OMT dat als eet- en drinkgelegen langer openblijven - ook al komt er niemand meer bij - het aantal besmettingen toch zal toenemen. Het kabinet neemt het OMT-advies over: de horeca moet voorlopig gewoon om 20 uur haar deuren sluiten. Een zeer teleurstellend besluit.
Als je kijkt naar de motivering van het OMT (Rijksoverheid.nl), dan hebben we heel stellig de indruk dat ze het voorstel niet heel serieus hebben bekeken. Het lijkt erop dat ze het voorstel afdoen met het feit dat als je langer binnen bent, er meer en langere contactmomenten plaatsvinden. Opnieuw wordt een goed onderbouwd voorstel vanuit KHN door het OMT afgewezen zonder degelijke onderbouwing.
Het feit dat deze extra ruimte nu niet wordt geboden, benadrukt het belang van extra goede compensatie. Zolang er dus restricties gelden of bijkomen, pleit KHN voor een uitgebreid aanvullend compensatiepakket. Daar hoort in ieder geval weer een NOW-regeling bij. Dat is niet meer dan eerlijk.
KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Als dit kabinet nog enig respect heeft voor onze branche, de horecaondernemers en hun medewerkers, laat ze dan op zijn minst het fatsoen hebben om te voorzien in een ruimhartig compensatiepakket dat demissionair premier Rutte ons heeft beloofd. Bovendien is een plan van aanpak om het echte probleem - namelijk de zorgcrisis - op te lossen cruciaal. Zonder dat hiermee schade wordt berokkend aan onze branche, andere sectoren in het mkb en hun medewerkers."
KHN roept in deze video het kabinet op om met een uitgebreid aanvullend compensatiepakket te komen. Horecaondernemers hebben inmiddels ruim 5 miljard aan eigen vermogen ingeleverd. Met de huidige maatregelen loopt dit iedere dag op. Zolang er dus restricties geleden of bijkomen, wil KHN dat ondernemers worden gecompenseerd.