Met de persconferentie van dinsdag nog vers in het geheugen debatteerde de Tweede Kamer donderdag 22 april weer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. De Kamer was verdeeld over de aangekondigde versoepelingen. Uiteindelijk steunde een meerderheid de lijn van het kabinet.

‘Welke gek verzint het om de terrassen om 18 uur te sluiten?’

Verschillende fracties hekelden, net als KHN, de voorwaarden die worden gesteld bij de minimale versoepelingen voor de terrassen. Met name de openingstijden tussen 12-18 uur vinden bijvoorbeeld VVD, CDA, PVV, D66, DENK, FvD en JA21 hoogst onlogisch. Wilders vroeg zich tijdens zijn inbreng hardop af welke 'gek’ het had verzonnen om de terrassen om 18 uur te sluiten. VVD en CDA benadrukten dat terrassen juist kunnen helpen bij verspreiding van drukte en dat een verbreding van de openingstijden vanaf 10 uur ‘s ochtends of tot 20 uur ‘s avonds daarbij kan helpen. Meerdere partijen vroegen ook hoe de volgende stap van versoepelingen er voor de horeca uit zal zien.

In zijn antwoord gaf demissionair premier Rutte aan dat voorzichtigheid geboden is. We zitten met een levensgevaarlijk virus, 800 mensen op IC. We hebben nu een plateau bereikt en hopen dat de daling zich gaat inzetten. Nu de terrassen weer open mogen, zal volgens het kabinet het aantal bewegingen weer gaan toenemen en daardoor waarschijnlijk het aantal besmettingen. Ruimere openingstijden leiden volgens de minister-president tot meer bewegingen en dat is nu juist wat we niet willen.

Stap 2 verruiming openingstijden

Wél heeft Rutte toegezegd dat het kabinet bij stap 2 wil kijken naar verruiming van de openingstijden. Er kan dan eventueel gedacht worden aan een verruiming van de opening van de terrassen van 10.00 tot 20.00 uur, maar alleen als de cijfers zich positief ontwikkelen.

Geert Wilders diende een motie in (gesteund door Forum voor Democratie) om alle restricties op de terrassen los te laten, Van Haga (FvD) diende een motie in (gesteund door de PVV) om de openingstijden op de terrassen te verruimen van 8 tot 8. Beide moties haalden helaas geen meerderheid.

Volgens PvdA moet kabinet versoepelingen terugdraaien

Een deel van de linkse oppositie, met de PvdA voorop, riep juist op om de versoepelingen terug te draaien. Volgens Ploumen (PvdA) moet het kabinet het advies van het OMT volgen en zijn versoepelingen op dit moment onverantwoord. Hierover diende zij ook een motie in.

De SP diende juist weer een motie in om verdere openstelling van winkels uit te stellen met tegelijkertijd volledige compensatie van ondernemers.

Maar ook de moties van de PvdA en de SP om versoepelingen deels terug te draaien werden afgewezen. Alle aangekondigde versoepelingen per 28 april blijven dus ongewijzigd.

Openingsplan en onderscheid tussen soorten horeca

DENK-kamerlid Kuzu bracht naar voren dat er in het openingsplan onderscheid wordt gemaakt in soorten horeca, iets dat niet uitvoerbaar is voor de horeca. Een punt dat KHN voor het debat expliciet heeft meegegeven aan de Tweede Kamerleden (lees hier onze volledige input). Kuzu heeft een motie ingediend met de oproep om ‘horeca’ in het openingsplan als één sector te zien in plaats van twee categorieën. Over deze motie wordt volgende week donderdag gestemd.

Premier Rutte heeft deze motie ontraden omdat er volgens hem een verschil is tussen een kroeg en een restaurant als het gaat om (besmettings)risico!? Dat is een rare redenering zonder enige onderbouwing, KHN zal dat de Tweede Kamerleden nadrukkelijk nog meegeven voordat ze volgende week gaan stemmen.

Kamer kritisch over voorstellen testsamenleving en kosten toegangstesten

Meerdere oppositiepartijen, waaronder PVV, SP en BBB, hadden kritische vragen voor demissionair minister De Jonge over de tijdelijke wet testbewijzen. Met name het voorstel om vanaf 1 juli 7,50 euro per test te rekenen, kon op veel kritiek rekenen. Over dit wetsvoorstel wordt volgende week woensdag nog apart gedebatteerd.

De inbreng voor dat debat van KHN zal zijn dat er nooit kosten voor toegangstesten moeten worden gerekend. Toegangstesten moeten niet langer worden gebruikt als nodig, maar als ze worden ingezet dan om meer mogelijk te maken (dus meer mensen binnen bijvoorbeeld of geen 1,5m afstand). Zolang die beperkingen er zijn, moeten toegangstesten ook niets kosten.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens