Op 1 januari 2020 gaat de Wet arbeidsmarkt in balans (Wab) in. Vanaf dat moment veranderen de regels op het gebied van arbeidscontracten en ontslag. Een aantal actiepunten is belangrijk om al vooraf te regelen. Zo ook welke medewerker een oproepovereenkomst heeft en voor welke medewerker je straks een hoge en voor welke je een lage WW-premie moet afdragen. KHN heeft een stappenplan gemaakt waarmee duidelijk wordt of je medewerker een oproepovereenkomst heeft. Ook heeft KHN een stappenplan gemaakt die laat zien voor welke werknemers je hoge en voor welke je lage WW-premie moet afdragen.

Wel of geen oproepovereenkomst? Download het stappenplan!

Om met de nieuwe wetgeving te kunnen werken is het van belang om eerst te bekijken of er sprake is van een oproepovereenkomst. Daarvoor heeft KHN een stappenplan gemaakt. Hiermee kun je gemakkelijk nagaan of de arbeidsovereenkomst een oproepovereenkomst is volgens de nieuwe wetgeving. Download hier het stappenplan oproepovereenkomst.

Wel of geen oproepovereenkomst zegt nog niets over de indeling in hoge of lage WW-premie. Voor die indeling is een apart schema gemaakt (zie verderop in dit bericht).

Gevolgen oproepovereenkomst

Als je erop uitkomt dat een arbeidsovereenkomst een oproepovereenkomst is, dan krijg je te maken met de volgende gevolgen:

  • Minimaal 4 dagen van te voren oproepen, anders mag de oproepkracht weigeren
  • Oproep moet schriftelijk / elektronisch gebeuren
  • Recht op loon bij intrekken in deze 4 dagen, dus tijdig en schriftelijk/elektronisch
  • Termijn kan bij cao verkort worden naar 24 uur
  • Jaarlijks een voorstel voor vast aantal uren; sanctie is loon over gemiddelde en wettelijke verhoging. Termijn aanbieden = uiterlijk in 13e maand. Ook het rechtsvermoeden van arbeidsomvang blijft
  • Opzegtermijn werknemer is gelijk aan oproeptermijn = 4 dagen

Hoge of lage WW-premie? Download het stappenplan!

Het is aan te raden om nu al na te gaan voor welke werknemers binnen het bedrijf straks een lage WW-premie moet worden afgedragen, en voor welke een hoge. Dat heeft impact op de loonaangifte. Download hier het stappenplan die laat zien voor welke werknemers je hoge en voor welke je lage WW-premie moet afdragen.

Voorlichtingcampagne Rijksoverheid

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is deze week een voorlichtingstraject gestart om werkgevers en werknemers te informeren over de veranderende regels op het gebied van arbeidscontracten en ontslag. Met radiospotjes, posters op hogescholen en universiteiten en social mediaberichten hoopt het ministerie werkend Nederland ertoe te bewegen zich al vóór 1 januari te informeren over de nieuwe regels.

De maatregelen op een rij

De wet gaat op 1 januari 2020 in. Kijk hier voor een overzicht van alle nieuwe maatregelen van de Wet arbeidsmarkt in balans.

Meest gestelde vragen

Per 1 januari 2020 treedt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in werking. Waar moet ik nu al rekening mee houden? KHN Advies beantwoordt de meest gestelde vragen over de Wab.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens