Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid gaat het recreatief gebruik van lachgas verbieden. Het middel valt voortaan onder de Opiumwet, maar mag nog wel worden gebruikt voor slagroomspuiten in de horeca. Een goede zaak, vindt KHN.

Tot de plaatsing op lijst II van de Opiumwet rond is, ligt de aanpak van de verkoop nog bij gemeenten. Met de invoering van deze nieuwe maatregel komt er straks een einde aan lokale verschillen. Het kabinetsbesluit zorgt dus straks voor zowel verkopers als gebruikers landelijke duidelijkheid.

Waken over gezondheid gasten

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Verkoop van lachgasballonnen hoort niet in de horeca thuis. Een horecaondernemer moet waken over de gezondheid en veiligheid van zijn of haar gasten. KHN is dan ook voorstander van een landelijk verbod. Dat biedt overal dezelfde duidelijkheid.”

Wel lachgas voor slagroom

Staatssecretaris Blokhuis wil ervoor zorgen dat de lachgaspatronen wel gewoon beschikbaar blijven voor de horeca. Dit betekent dat lachgas voor professionele toepassingen wel inzetbaar moet blijven. De staatssecretaris heeft aangegeven dat hij daar samen met de horeca naar wil kijken. Robèr Willemsen: “Het is goed dat de staatssecretaris dat doet want het verbod moet natuurlijk wel werkbaar blijven voor een horecaondernemer. We zouden met z’n allen raar staan te kijken als er straks geen slagroom meer op de chocolademelk of bij een appelpunt kan omdat de horeca niet meer aan lachgaspatronen kan komen”

Het is nog niet bekend wanneer het verbod op lachgas ingaat.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens