KHN is enorm blij en opgelucht dat het kabinet vandaag bekend heeft gemaakt dat alle coronamaatregelen met ingang van 23 maart komen te vervallen. KHN heeft de afgelopen weken expliciet gepleit voor het zo snel mogelijk loslaten van de restricties als 1G, de quarantaine-/isolatieplicht en inreisbeperkingen en dus een spoedige terugkeer naar het oude normaal. De aangekondigde versoepelingen van het kabinet houden in dat alle sectoren binnen de horeca weer kunnen ondernemen zoals zij dat gewend waren voor de coronacrisis. En dat werd hoog tijd.

Geen restricties meer

Vooralsnog golden er in bepaalde horecasectoren nog restricties. Zo mochten clubs sinds 25 februari volgens de normale sluitingstijden open, maar daar waar binnen in één ruimte meer dan 500 personen ongeplaceerd aanwezig zijn, gold een testplicht, het zogenoemde 1G. Vorige week riep KHN het kabinet nog op deze maatregel zo snel mogelijk te laten vallen. Dat dit nu ook is aangekondigd, is heel goed nieuws voor Clubs & Nightlifebedrijven; een sector die bijna twee jaar lang volledig dicht is geweest. Ook voor zaalverhuurbedrijven, congrescentra en grote (party) cateraars geeft het schrappen van de 1G maatregel weer meer ruimte voor ondernemen. Het opheffen van inreisbeperkingen is een flinke stap voorwaarts in het herstel van toerisme en internationaal zakelijk verkeer. Zeker voor de hotels in grote steden en zakencentra is dit een cruciale verlichting.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “We hebben ons twee jaar lang enorm hard gemaakt voor de horeca. Op verschillende manieren hebben we bij het kabinet kunnen aantonen hoe hoog de nood in de sector was, waar horecaondernemers tegenaan liepen en welke ondersteuning zij nodig hadden op het gebied van informatievoorziening, maatwerk en compensatie. Nu het einde van de epidemie in zicht is, kunnen we ons bij het kabinet vol gaan inzetten op het herstel van de horeca. Aan het doorzettingsvermogen en de veerkracht van de mensen in de branche zal het niet liggen.”

Advies quarantaine-/isolatieregels

Nu met deze versoepelingen de laatste stappen van de routekaart worden gezet, zijn het alleen nog de quarantaine- en isolatieregels die leiden tot problemen en een beperking vormen voor het herstel van de branche. Na een positieve test geldt nog altijd een isolatieadvies van minimaal vijf dagen, ook wanneer iemand totaal geen klachten heeft. Ook het quarantaineadvies, dat geldt voor mensen die in contact zijn geweest met iemand die corona heeft, leidt tot uitval. Daardoor zitten veel horecamedewerkers thuis, terwijl ze geen of nauwelijks klachten hebben. KHN roept het kabinet dan ook nadrukkelijk op dit bij een ‘advies’ te laten en de verantwoordelijkheid weer terug te leggen bij werkgevers en werknemers.

Alles inzetten op herstel van de horeca

De komende tijd zal in het teken staan van het herstel van de horeca. KHN-voorzitter Robèr Willemsen: “Het is natuurlijk enorm goed nieuws dat met het loslaten van de laatste restricties horecaondernemers weer de volledige vrijheid hebben om te ondernemen op volle capaciteit. We zien ook dat gasten ons hebben gemist en dat zij de horeca druk bezoeken. Echter, er is nog een lange weg te gaan voordat de branche weer op het niveau van voor de coronacrisis zit.” De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflowproblemen en er is weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. KHN presenteerde vorige week daarom de Horeca Herstelnota met concrete suggesties om de branche te helpen richting duurzaam economisch herstel. Denk hierbij aan o.a. schuldsanering, een investerings-/transitiefonds en een stoppersregeling voor ondernemers die door de coronamaatregelen gedwongen worden te stoppen. “De huidige situatie vraagt écht om een gerichte aanpak middels maatwerk en hiervoor gaan wij ons de komende tijd hard maken”, aldus Willemsen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens