Het maximum bedrag dat een groep verbonden ondernemingen of een grote onderneming mag ontvangen is opgeteld €1,8 mln. Via de website van de Rvo kun je nagaan of je onderneming onderdeel is van een verbonden groep ondernemingen en toets je of je groot bent of niet. Deze regel van de mkb-toets is er vanaf de eerste TVL-periode. Het gaat opgeteld om alle TVL van TVL 1 en 2 van 2020 plus de TVL van 2021 tot oktober 2021.

Waarom het maximum van 1,8 miljoen TVL-subsidie

De TVL wordt getoetst aan de EU-regels. Die schrijven voor dat een groep van verbonden ondernemingen of een grote onderneming niet meer dan 1,8 miljoen aan TVL mogen ontvangen. Het gaat dan opgeteld over alle TVL-subsidies binnen de groep verbonden ondernemingen of een enkele grote onderneming.

De mkb-toets

Een moedermaatschappij, moederonderneming of moederbedrijf is een onderneming of een bedrijf dat eigenaar is van een of meer andere bedrijven. Het is een vennootschap die genoeg aandelen van een ander, juridisch zelfstandig bedrijf heeft om zeggenschap in dat bedrijf te hebben. Een moedermaatschappij en haar dochtermaatschappijen vormen samen een groep.

Of een bedrijf een mkb-onderneming is, hangt af van het aantal werknemers en de jaaromzet of het jaarlijkse balanstotaal. Een mkb-onderneming heeft:

  • Minder dan 250 fte in dienst (meerdere medewerkers kunnen 1 fte vervullen) of;
  • Een netto jaaromzet van maximaal € 50 miljoen en/of een jaarlijks balanstotaal van maximaal € 43 miljoen.

Met de mkb-toets is te controleren of een bedrijf een mkb-onderneming is.

Zie de toelichting blz. 18-22 van de Rvo-brochure over het bepalen van een groep partner of verbonden bedrijven. Een groep verbonden bedrijven is voor de TVL een onderneming waarvoor het maximum van 1,8 mln. geldt. Een onderneming (of verbonden groep) mag niet meer dan 1,8 mln. TVL ontvangen.

Wat vindt KHN?

KHN vindt het maximum voor groep verbonden ondernemingen en voor een grote onderneming met meer vestigingen onredelijk. KHN vindt dat het maximum van € 1,8 mln. per vestiging mag gelden. Ook dan kan zo’n maximum pijn doen. KHN draagt dat al vanaf herfst vorig jaar uit en het is ook onderdeel van ons herstelplan. Politiek is er nog geen draagval voor vanwege de EU-regels. KHN blijft dit bevechten. Dit is ook onderdeel van de bodemprocedure die KHN eerder is gestart.

KHN-enquête economie en cao: vul die alsnog in

KHN heeft vorige week een enquête uitgezet over economie en cao. Daarin wordt ook gevraagd naar de diverse steunmaatregelen en wat er voor jouw bedrijf nog nodig is als de steun vanaf oktober onverhoopt stopt, zoals het kabinet heeft aangekondigd. De enquête is uitgezet via het e-mailadres noreply@qemailserver.com. Zoek hem op in je mailbox en vul de enquête alsnog in.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens