Sinds 9 maart 2021 is Jan Bas van Aalderen Landelijk Bestuurslid van KHN. De hoogste tijd om uitgebreid kennis te maken. Wie is Jan Bas? Hoe ziet zijn rol binnen het Landelijk Bestuur eruit? Hoe ziet Jan Bas de toekomst van KHN? En welke tips deelt hij? Lees mee!

Hoe is jouw liefde voor de horeca ontstaan?

“Ik ben geboren in een klein dorp in Drenthe (Elim) en nu ruim 32 jaar (stads)Groninger. Dankzij mijn vrouw Inge ben ik in de horeca terecht gekomen; zij werkte bij Van der Valk in Spier en aangezien ik tot over m’n oren verliefd was op haar, ben ik daar ook aan de slag gegaan als barman. Later heb ik in een discotheek in Hoogeveen gewerkt en op cruiseschepen door de Caraïben. Wat een geweldig tijd was dat! Inmiddels zijn Inge en ik al heel lang gelukkig getrouwd en ben ik de trotse vader van Daan (21) en Susan (20).

Ik heb de Cibap vakschool voor vormgeving in Zwolle afgerond, omdat ik heel graag de reclamewereld in wilde en deze tak van sport aan mijn vaders (houthandel en bouwmarkt) bedrijf wilde toevoegen. Ik wist dus al op jonge leeftijd dat ik ondernemer wilde worden. Voor een aanvullende studie kwam ik in Groningen terecht en een bijbaan in de horeca moest het uiteraard worden met mijn eerder opgedane ervaring. Ik ben toen aan de slag gegaan in diner-café Soestdijk in Groningen. Die bijbaan heeft me uiteindelijk mijn studie gekost, maar mijn liefde voor de horeca was onomkeerbaar. Niet veel later kreeg ik de kans van eigenaar (en ook mijn grote voorbeeld) Herman Ensing, om Soestdijk over te nemen. Dat is inmiddels 25 jaar geleden en de rest is geschiedenis. Nu sta ik samen met compagnon Nick Nijboer achter de toog van museum-café Het Pomphuis. Waar ook mijn zoon en dochter ook werken.”

Wat betekent gastvrijheid voor jou?

“Gastvrijheid is me met de welbekende paplepel ingegoten. Thuis was het een komen en gaan van vrienden en familie. Bij elke mogelijkheid om iets te vieren werd er een tap in de tuin gezet, of gingen we uit. Gastvrijheid is voor mij een warme deken en vriendschappen bouwen met al het mogelijke plezier. En niet gespeeld, maar recht uit het horeca-hart.”

Wat zijn volgens jou de uitdagingen voor de horeca?

“De toekomst van de horeca is uitdagend, als het gaat om ondernemen in de branche. Maar zeker ook vol mogelijkheden! Als ik zie hoe jonge mensen genieten van het werk in de horeca en hoe de oude garde samen met hen op zoek is naar innovatie en nieuwe concepten, of juist het bruine café tot instituten maakt, blijf ik positief over onze branche. Ik ben helemaal niet blij met ‘blurring’, waarbij horeca-activiteiten worden ontplooid door niet-horeca. Het is verboden om in dezelfde ruimte horeca en retail te combineren. In de praktijk gebeurt het echter allang en steeds meer, maar we knokken er onder andere voor om dat recht te trekken. Gelijke monniken, gelijke kappen.”

Welke top drie kwaliteiten breng jij mee in je functie?

“Ik ben een nuchtere verbinder die open staat voor ‘de andere kijk’ en kritiek. Verder trek ik graag samen met collega’s op om ons ondernemersklimaat te verbeteren. Zo nodig ben ik ook de trekker van die kar. En als secretaris binnen het Landelijk Bestuur maak me hard voor de vereniging en de mkb’ers in het bijzonder.”

Wat is jouw meest waardevolle ondernemersles?

“Dat zijn er meerdere uiteraard, maar deze les is nu erg relevant is en hebben we in de horeca nu een hele grote uitdaging aan: Doe het samen met je team en collega’s en toon lef met een flinke portie verstand!”

Welke horecaondernemer inspireert jou en waarom?

“Ik word niet door maar één persoon geïnspireerd; de hele branche en haar ondernemers inspireert me, van groot tot klein! Toch vind ik Arnold Ensing (Café Wolthoorn & Co) en Rutger van der Weerd (Eetcafe Ugly Duck) wel hele fijne sparringspartners die dag en nacht klaarstaan.”

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van het KHN-lidmaatschap?

“KHN is de branchevereniging waar je altijd even op terug kan vallen als er vragen zijn. Maar ook de belangenbehartiging, zowel lokaal als in Den Haag, moet je niet onderschatten. Sterker nog: die is van erg groot belang. Tot slot ontstaan samenwerkingen met collega’s en een juiste koers voor de toekomst dankzij het lidmaatschap van KHN.”

Tot slot: welke tips/of welk advies zou je willen delen met onze leden?

“Wees kritisch en volg je passie, maar verlies nooit de kracht van het collectief uit het oog. Het hele scala aan ondernemers binnen onze branche moet het samen opnemen voor het allerbeste ondernemersklimaat. Kom naar bijeenkomsten van de verschillende KHN-afdelingen en schakel jouw regiomanager in als je vragen hebt of actie wilt.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens