Op maandag 24 april maakte Michelin tijdens de feestelijke gidspresentatie van Michelin 2023 officieel de restaurants bekend die één, twee of drie Michelinsterren krijgen of behouden. De selectie van dit jaar wordt uitgebreid met 17 restaurants met één ster, 1 zaak met twee sterren, 4 groene sterren en 8 Bib Gourmand restaurants. Namens KHN waren directeur Dirk Beljaarts en voorzitter Marijke Vuik aanwezig. We feliciteren alle winnaars van harte met deze uitzonderlijke prestatie. Op naar een mooie toekomst waarin we onze gasten volop culinair mogen blijven verrassen.

De nieuwste gids bestaat uit 504 restaurants, waaronder 125 Michelinsterren-restaurants en 98 Bib Gourmand-restaurants. De twee restaurants met 3 Michelin Sterren, De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen, behouden hun onderscheiding. Vinkeles in Amsterdam kreeg er als enige restaurant een tweede ster bij. De nieuwkomers met een ster zijn: Karel V en Maeve in Utrecht, Château Neercanne, Studio en Au Coin Des Bons Enfants in Maastricht, Vanderveen, Coulisse en Bistro de la Mer in Amsterdam, Lizz in Gouda, Flavours in Weert, Brass Boer Thuis in Zwolle, Central Park in Voorburg, Restaurant Smink in Wolvega, Codium in Goes, De Woage in Gramsbergen, Yama in Rotterdam en Basiliek in Harderwijk. Yornie van Dijk, van restaurant Basiliek in Harderwijk, mocht naast een ster ook de Young Chef Award in ontvangst nemen.

'Groene Michelinsterren' voor een duurzame aanpak van de gastronomie

Dit jaar werden voor de derde keer de groene sterren uitgereikt aan restaurants die koploper zijn op het gebied van duurzaamheid. Met deze ster onderscheidt Michelin chefs die bijzonder inspirerend en ambitieus zijn en wiens initiatieven resulteren in een duurzame aanpak van de gastronomie. Vier restaurants kregen een groende ster: Hof Aan Zee in Koudekerke, Rotonde in Rotterdam, Morille in Koudekerke en De Dyck in Woubrugge.

Bib Gourmand

Deze 2023 editie beloont eveneens 8 nieuwe Bib Gourmand restaurants. Bib Gourmand-restaurants worden geprezen vanwege hun generositeit en geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Of de keuken nu Aziatisch, traditioneel of hip en creatief is: de eigen invulling van de chef, met steeds meer oog voor groenten en duurzaamheid, zorgt voor een opwindende bundeling van uiteenlopende kookstijlen.

Over de Michelinsterren

De Michelin Gids introduceerde de eerste Michelinster in 1926. Vanaf dat moment gingen inspecteurs op pad om de beste restaurants te ontdekken en selecteren. Sinds 1931 hanteert Michelin een drie sterrensysteem voor de gastronomische kwaliteit van een restaurant.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens