Het Kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6 procent naar 9 procent, dat meldt het ministerie. Deze verhoging gaat in per 1 januari 2019. Het is van belang dat u zich in 2018 al voorbereid op deze tariefsverhoging. Wat betekent dit voor u? KHN informeert en geeft advies!

Wat betekent dit voor u?

Het nieuwe tarief heeft impact op:

  • Uw administratie
  • De prijzen van goederen en diensten
  • De verwerking van nieuwe verkoopprijzen in afreken- en kassa-systemen, offertes, websites en menukaarten
  • Uw facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang Let op: Ook offertes die u in 2018 opstelt voor goederen of diensten die u in 2019 levert, moeten uitgaan van een btw-tarief van 9 procent.

KHN: Verhoging geen goede zaak

De btw is een heffing op de consumentenprijs. Dit betekent dat verkoopprijzen voor de consument 3 procent duurder worden. Tegenover deze hogere belastingopbrengst stelt het Kabinet lagere inkomstenbelasting en lagere winstbelasting voor ondernemers. Het Kabinet verhoogt nu eerst in 2019 het lage btw-tarief. Het is helder dat KHN dit geen goede zaak vindt. Voor nu is het belangrijk u over deze ontwikkeling te informeren. Dan kunt u zich er op voorbereiden.

Wat betekent dit voor prestaties die in 2019 plaatsvinden?

Als een prestatie in 2019 plaatsvindt, maar de betaling is al in 2018 voldaan, dan geldt nog het tarief van 6 procent. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een reservering voor een hotel of restaurant die vooraf is betaald terwijl de overnachting of restaurantbezoek pas in 2019 plaatsvindt. Voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het 9 procent-tarief.

Wijziging opgenomen in Belastingplan 2019

De plannen van het Kabinet zijn nog niet definitief. Het Kabinet wil de wijziging van het btw-tarief opnemen in het Belastingplan 2019. Dit plan wordt op Prinsjesdag 2018 openbaar. De Tweede en Eerste Kamer moeten nog akkoord gaan met dit plan.