De laatste tijd zien we regelmatig berichten over needle spiking voorbijkomen in de media. Er bestaat nog veel onduidelijkheid over dit fenomeen en er is relatief weinig bewijs. Wat kun jij als horecaondernemer doen? KHN helpt je op weg.
Afgelopen maart doken de eerste verhalen over needle spiking in Nederland op, maar echt hard bewijs is er sindsdien nog niet gevonden. Ook rijst de vraag waarom daders voor deze omslachtige manier van drogeren zouden kiezen. Zo zegt Ruben van Beek van het Trimbos Instituut: “Er zijn echt makkelijkere manieren om iemand te drogeren. Als dader moet je een naald meenemen, die bij iemand er in stoppen, vervolgens de naald weer verstoppen en bij dit alles niet gezien worden. En middelen als GHB lenen zich niet voor het inspuiten met een injectienaald." Van Beek heeft dan ook geen reden om aan te nemen dat dit in Nederland op grote schaal gebeurt. "Ik denk dat mensen in het uitgaansleven niet heel bang hoeven te zijn." Lees ook: Geen bewijs voor 'needle spiking', maar horeca toch alert | NOS
Dat neemt niet weg dat wij als horecabranche te allen tijde een veilige uitgaansplek willen bieden. Lokale KHN afdelingen gaan regelmatig in gesprek met de gemeente om met elkaar een veilig uitgaansgebied te creëren. Zo werken ze bijvoorbeeld met een deurbeleid en is er een goede samenwerking tussen horeca, gemeente en politie. Ook politie en gemeente hebben namelijk een rol in het informeren en nemen van (preventieve) maatregelen.
Ook zijn diverse tools beschikbaar, zoals de Collectieve Horeca Ontzegging en campagnes zoals Ask for Angela. Neem contact op met het lokale KHN bestuur of met jouw regiomanager om na te gaan welke stappen op dit gebied in jouw gemeente genomen worden.
Lees meer: