Op 27 september heeft de Hoge Raad bepaald dat de regelgeving in Nederland die het mogelijk maakte dat rookruimten in de horeca zijn toegestaan ‘onverbindend’ is. Rookruimten in de horeca waren daarmee per direct verboden. KHN heeft bij de staatssecretaris gepleit voor een overgangsperiode, zodat ondernemers de winterperiode kunnen benutten om in te spelen op de nieuwe situatie. Hoewel we op meer hadden gehoopt, hebben we toch wat uitstel gekregen: Vanaf 1 april 2020 wordt gestart met de handhaving op het verbod op rookruimten door de NVWA.

Modelbrief gevolgen rookverbod

KHN roept gemeenten om in gesprek te gaan met de lokale horeca hoe om te gaan met een grote groep rokers die noodgedwongen op straat komt te staan. Om daarbij te helpen, hebben wij met onze regiomanagers en lokale bestuursleden een modelbrief gedeeld als tool om in gesprek te gaan met gemeenten over de gevolgen van het rookverbod. De brief geeft helder weer wat de te verwachten consequenties zijn van het verbod. In samenspraak met jullie lokale bestuurders kunnen jullie als lokale horeca een concreet voorstel doen richting de gemeente. Wil je meer weten over deze brief? Neem dan even contact op met jouw regiomanager of lokale bestuur.

Wat heeft KHN gedaan om rookruimten te behouden

Sinds 1 juli 2008 geldt het rookverbod voor de horeca. KHN heeft zich met hand en tand verzet tegen deze wet en er uiteindelijk voor gezorgd dat er in de wet een mogelijkheid werd opgenomen dat rookruimten waren toegestaan. Maatschappelijk en ook politiek is daar ook nooit discussie over geweest. In 2016 startte CAN een procedure tegen de Staat over die rookruimten. De Rechtbank Den Haag stelde CAN in het ongelijk. Maar het Hof Den Haag oordeelde in februari 2018 dat rookruimten niet waren toegestaan. Mede door de druk van KHN heeft de Staat tegen die uitspraak cassatie ingesteld. Maar door deze uitspraak is de discussie over rookruimten losgebarsten. Waarop staatssecretaris Blokhuis aangaf rookruimten in de horeca per 2020 te willen sluiten. KHN heeft meerdere gesprekken gevoerd met het ministerie. Deze gesprekken hebben ertoe geleid dat in het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken dat rookruimten pas met ingang van 1 juli 2022 worden verboden. De Hoge Raad-uitspraak van 27 september 2019 heeft deze afspraak doorkruist. KHN heeft vervolgens gepleit voor een overgangsregeling, zodat horecaondernemers de tijd kregen om in te spelen op de nieuwe situatie. Dit resulteert in het feit dat er nu per 1 april 2020 wordt gestart met handhaving op het verbod van rookruimten.

Meest gestelde vragen over het rookverbod

KHN heeft veelgestelde vragen naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad voor je op een rij gezet.

Gerelateerde standpunten

Lees meer

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens