De regeling Aziatische koks onder de Wet arbeid vreemdelingen vervalt definitief. Eerder werd de regeling opgeschort. De regeling was ontstaan vanwege een tekort aan gekwalificeerde Aziatische koks en de specifieke culturele en sociale aspecten van de Aziatische gemeenschap in Nederland. Het belangrijkste onderdeel van die regeling was dat er geen individuele arbeidsmarkttoets op kandidaten uit NL of de EU werd toegepast. Daardoor konden Aziatische koks van buiten de EU gemakkelijker een tewerkstellingsvergunning of GVVA verkrijgen.

De rijksoverheid licht op haar website toe waarom de regeling niet wordt voortgezet: Regeling Aziatische horeca sector definitief vervallen | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl.

Aziatische koks in NL met TWV of GVVA

In de Kamerbrief meldt de minister dat aanvragen voor verlenging van de TWV of GVVA (gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid) voor koks die al in Nederland in de Aziatische horeca werkzaam zijn, nog wel op basis van de bijzondere regeling mogelijk zullen zijn en beoordeeld worden. We merken daarbij op dat er veel gronden zijn om zo’n verlenging te weigeren, zoals geconstateerde overtredingen van een werkgever op het gebied van o.a. minimumloon, arbeidsrecht inclusief Wav en arbeidsomstandigheden.

We nemen kennis van deze beslissing en wijzen bovendien op de noodzaak van een goede regeling voor arbeidsmigratie bij alle tekortberoepen zoals koks. De procedures kunnen eenvoudiger en gelijk voor alle groepen voor het beoordelen van kwalificaties – niet alleen diploma’s, maar ook certificaten en bewezen ervaring - en duur van het verblijf.

Eerder schreven we hierover: KHN | Regeling Aziatische koks vervallen per 1 januari 2022.

Raadpleeg voor actuele informatie www.ind.nl en https://ind.nl/nl/formulieren/7057.pdf

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens