In de loop van de eerste week van augustus start de RVO met het klaarzetten van de vaststellingsverzoeken TVL Q1 2021 voor ondernemers. Hoe sneller jij als ondernemer de juiste informatie aanlevert, hoe eerder jij je geld ontvangt. Daarom steunt KHN deze oproep van de RVO.

Wat is de vaststelling?

Bij de vaststelling bepaalt de RVO het definitieve subsidiebedrag TVL waar een ondernemer recht op heeft. Ze gebruiken hiervoor de werkelijke omzetcijfers van het eerste kwartaal van 2021.

  • Is het omzetverlies gelijk aan de schatting in de aanvraag? Dan krijgt de ondernemer na het eerdere voorschot van 80 procent, nu ook de resterende 20%.
  • Was het omzetverlies van de ondernemer meer dan hij/zij had opgegeven, dan krijgt de ondernemer nog meer dan 20% nabetaald.
  • Bij een lager omzetverlies krijgt de ondernemer minder dan 20% nabetaald of moet hij/zij (een deel van) het voorschot terugbetalen. Dat hangt af van de hoogte van het omzetverlies.

Meer weten?
Kijk dan op Na uw aanvraag Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) Q1 2021 | RVO.nl | Rijksdienst


Wat is de deadline?
Ondernemers moeten de werkelijke omzet van het eerste kwartaal 2021 vóór 1 oktober 2021 doorgeven.

Welke gegevens heeft de RVO nodig?
In ieder geval de werkelijke omzet zónder btw. Daarvoor gebruikt de RVO gegevens van de Belastingdienst. Vaak heeft de RVO het formulier al grotendeels voor jou als ondernemer ingevuld. Je hoeft dan alleen nog akkoord te geven op het vaststellingsverzoek.

Zelf omzet doorgeven

Soms moeten de werkelijke omzetgegevens nog worden ingevuld of vraagt de RVO om aanvullende informatie. Bijvoorbeeld omdat we geen gegevens van de Belastingdienst hebben gekregen of omdat de ondernemer vindt dat ze niet kloppen.

Hiervoor een aantal tips van de RVO:

Geef inkomsten door zonder btw. Voeg bijlagen toe als bewijs. Als we om ontbrekend bewijs moeten vragen, duurt het langer voordat we de definitieve subsidie kunnen berekenen. Dat betekent dat ondernemers langer op hun geld moeten wachten. De volgende stukken zijn bewijs van de omzet:

  • btw-aangiftes van de subsidieperiode (en de referentieperiode als de omzet verschilde van de aanvraag), of
  • een duidelijke uitdraai uit het boekhoudprogramma van de omzet: bedrijfsnaam, het bedrag van de omzet en de periodes moeten goed zichtbaar zijn, of
  • een goedgekeurde en gedeponeerde jaarrekening.

Aanvragen boven de € 125.000 (mkb en grote ondernemingen)

Bij een TVL-subsidie van €125.000 of meer is extra controle nodig. Met een accountantsproduct bevestigt de accountant of accountants-administratieconsulent dat de opgegeven omzet klopt en dat de TVL-aanvraag aan de subsidievoorwaarden voldoet. Ze controleren zo of de gehele onderneming niet boven het maximale steunbedrag uitkomt. Dit geldt vanaf deze TVL-periode ook voor mkb-ondernemingen.

Half augustus is het accountantsproduct dat de RVO nodig heeft voor de vaststelling beschikbaar. Ook zonder het accountantsproduct kunnen ondernemers al een vaststellingsverzoek indienen. Zij kunnen het accountantsproduct dan later toevoegen.

De RVO stuurt de ondernemers een bericht wanneer deze het accountantsproduct kunnen indienen. In dit bericht staat dat zij hiervoor twee weken de tijd hebben. Als dit niet lukt, kan je dit bij de RVO aangeven. Zij kunnen de termijn dan verlengen. De ondernemer krijgt om de twee weken een bericht ter herinnering.

Belangrijk: de RVO kan de aanvraag pas in behandeling nemen op het moment dat deze compleet is, dus inclusief het accountantsproduct.

Maximale bedrag COVID-19 steun

Een onderneming mag in totaal niet meer dan € 1.800.000 aan overheidssteun ontvangen. Als het bedrijf onderdeel uitmaakt van een groep, geldt dit maximumbedrag voor de héle groep samen. Als ondernemers tijdens de vaststelling de staatssteungrens bereiken, stelt de RVO de subsidie naar beneden bij tot het maximaal toegestane bedrag.

Vaststelling Q4 2020 uiterlijk 1 september

Omdat meerdere ondernemers hun vaststelling van Q4 nog niet hebben afgerond, heeft de RVO deze week een aanmoedigingsmail gestuurd. Een flink deel van deze ondernemers krijgt nog geld. Bij navraag vertelden ondernemers de RVO dat ze het na de versoepelingen van de coronamaatregelen te druk hebben met ondernemen of de deadline van 1 september 2021 ver weg vinden. In de mail legt de RVO alles nog een keer uit. Ook wijst de RVO op ruime terugbetalingsmaatregelen zonder rente voor ondernemers die te veel subsidie hebben ontvangen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens