Een kater is voor een dag, gehoorschade voor altijd. Steeds meer jongeren hebben als gevolg van te hard geluid last van gehoorklachten. 57% van de bezoekers van buitenfestivals geeft aan na afloop last van het gehoor te hebben. Dit blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau Motivaction.

Meer dan 75 procent van de ondervraagden geeft aan dat de muziek op evenementen te hard staat. Voor sommigen van hen is de harde muziek zelfs de reden om geen of minder buitenfestivals te bezoeken of verder van de boxen te gaan staan. Maar het dragen van gehoorbescherming om schade te voorkomen is niet iets wat snel in hen opkomt.

60 procent draagt nooit gehoorbescherming

Ruim 60 procent geeft aan nooit gehoorbescherming te dragen. Vooral jongeren (15-24 jaar) zijn geen fan en geven aan het niet nodig (38 procent) of te duur (19 procent) te vinden. Daarnaast geeft bijna 30 procent van de ondervraagden aan geen gehoorbescherming te gebruiken omdat ze het niet prettig vinden minder te horen.

Tips om gehoorschade bij jouw gasten te voorkomen

Harde muziek geldt niet alleen bij buitenfestivals maar ook bij clubs, discotheken en cafés. Als horecaondernemer kun jij jouw gasten beschermen tegen gehoorschade. KHN geeft tips:

  1. Hanteer een geluidslimiet
    Hanteer als absolute bovengrens 103 decibel, gemeten over 15 minuten. Om het geluid te meten adviseren wij een decibelmeter met de volgende specificaties: minimaal IEC 61672:2003, klasse 2. Leveranciers van deze apparatuur zijn bijvoorbeeld Munisense, dB-control en Event Acoustics.

  2. Bied gehoorbescherming aan
    Bied oordoppen zichtbaar en actief aan uw gasten aan. Het is nog geen gewoonte om als bezoeker zelf naar oordoppen te vragen bij een kroeg, discotheek of festival. Bied ze daarom aan bij de garderobe of zet ze op de prijslijst bij de bar.

  3. Informeer uw gasten
    Informeer uw gasten over het geluidsniveau in uw zaak, en daarmee de risico’s op gehoorschade. Geef tips om gehoorschade te voorkomen, bijvoorbeeld waar ga je staan tov de luidspeakers, draag oordoppen en gun je oren rust. De ‘I love my ears’ campagne kan u hierbij helpen.

Kijk voor meer tips op hoorstichting.nl.

Tips om gehoorschade bij jouw gasten te voorkomen

Gerelateerde standpunten

Lees meer

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens