We kunnen het ons nu misschien nog nauwelijks voorstellen, maar er komt een tijd na corona: een tijd waarin de horeca weer open kan. Op maandag 1 februari stond de Horecava in het teken van o.a. in het teken van de toekomst van de horeca, horecatrends en personeel. Wat heeft de horeca in het post-coronatijdperk nodig om aan de wensen van de gast te voldoen? Dat bespreken KHN-voorzitter Robèr Willemsen, Jan Willem Grieving (CEO Foodservice Institute) en horecaondernemers Erwin van der Graaf (vice president operations van Accor in Nederland) en Hans van der Linde (eigenaar van der Linde catering en evenementen) in deze video.

De trends van 2021

Wat is de impact van het coronavirus op onze branche? Welke ontwikkelingen zijn er? FSIN blikt samen met ons kort terug op 2020 en bespreekt de trends van 2021. Wat gaat er veranderen en wat betekent dit voor de buitenshuis consumptie? Jan Willem Grievink (CEO Foodservice Institute) gaat in op de toename van take-out en delivery, volgens hem een blijvende trend die gaat leiden tot een enorme groei van cloud/dark kitchens. In de video spreekt Jan Willem ook over verschillende horecaformules, trends (gezond, medicinaal, genieten, gemak, glocal, circulariteit, puur eten en onderscheidend), de randvoorwaarden van grotere terrassen en gaf hij aan dat het traditionele restaurant-denken anders moet. Van waarde op het bord en sfeer en service die de prijs bepalen, naar convenience-experience. De focus moet liggen op ontzorgen en binden.

Wensen van de post-coronagast en de horeca als aantrekkelijke werkgever

In de sessie over Corona & Herstel sprak Robèr Willemsen met horecaondernemers Erwin van der Graaf (vice president operations van Accor in Nederland) en Hans van der Linde (eigenaar van der Linde catering en evenementen) over hoe zij de route naar herstel zien. In de video gaan ze uitbereid in op thema’s als: innovatie, de arbeidsmarkt, investeringen/financiering en de rol van de overheid post-corona. Zo verwacht Hans een digitale versnelling na corona en verwacht hij dat met de thuisconsument als nieuwe doelgroep, thuisbezorgen vanuit bijv. dark kitchens enorm zal toenemen. Erwin verwacht dat eigenheid de doorslag gaat geven in de gastervaring. Ook Robèr beaamt dit. Het contact met de gast en de beleving worden nóg belangrijker. Hier liggen echt nog veel kansen voor horecaondernemers. Als het gaat om een aantrekkelijke arbeidsmarkt, dan zijn de drie gasten het eens: we moeten ons best doen om onze prachtige, leuke branche nog aantrekkelijker te maken door te investeren in onze medewerkers en met goede arbeidsvoorwaarden te komen. Een goede work-life balance, Leven Lang Leren en flexibele arbeidstijden zijn hiervoor cruciaal.

Horeca & Overheid post-corona; overheidshulp wenselijk of bittere noodzaak?

We gaan er toch nog steeds van uit dat een groot deel van de horecaondernemers de eindstreep gaan halen. Maar dan? Een enorme schuldenberg aan zowel overheid als leveranciers/verhuurders/brouwers en geen reserves om te investeren of aan te passen. Wat verwachten we van de overheid? In de video gaan de drie gasten in op de rol van de overheid als het gaat om lastenverlichting, investeringen, vrijheid in ondernemerschap en de rol van de lokale regelgevers.

Meer over horeca en corona...