Op woensdag 3 juli 2019 wordt in de Tweede Kamer gesproken over een motie over statiegeld op petflesjes voor alle verkooppunten. Partijen SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren willen dat álle verkooppunten, dus ook horecabedrijven, verplicht worden om petflesjes in te nemen. Een onhaalbaar en onnodig duur plan, vindt KHN. Om ons standpunt toe te lichten, stuurde KHN een brief aan de woordvoerders van de Tweede Kamer.

In april 2019 diende het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een voorstel in voor statiegeld op petflesjes. In dat voorstel ontkomt de horeca aan een statiegeldregeling voor plastic flesjes. Producenten en importeurs worden verantwoordelijk voor het heffen van statiegeld op petflesjes en voor de inzameling ervan.

Mogelijke aanpassing ontwerpbesluit

Aanstaande woensdag wordt er in de Tweede Kamer waarschijnlijk gesproken over de motie voor een innameplicht voor petflesjes voor alle verkooppunten. Deze motie is ingediend door de heren Laҫin (SP) en Wassenberg (PvdD) en mevrouw Kröger (GroenLinks). Als de motie wordt aangenomen betekent dit dat staatssecretaris Van Veldhoven wordt opgeroepen om haar ontwerpbesluit maatregelen kleine kunststof drankflessen (petflesjes) aan te passen.

KHN: Brede inzamelplicht niet efficiënt, maakt de inzamelketen onnodig duur

KHN vindt dat er geen brede inzamelplicht moet komen. Het is niet efficiënt en maakt de inzamelketen onnodig duur. KHN heeft daarom een brief naar de woordvoerders in de Tweede Kamer gestuurd om dit uit te leggen.

Extra problemen voor horecaondernemers

Vanzelfsprekend ondersteunt KHN de doelstelling om het aandeel petflesjes in het zwerfafval terug te dringen. Maar een brede inzamelplicht (voor alle verstrekkers) betekent voor horecaondernemers een aantal extra problemen, terwijl slechts een beperkte bijdrage aan de oplossing van het probleem wordt geleverd en tegelijkertijd de inzamelketen onnodig duur en inefficiënt wordt gemaakt.

Onderzoek van KHN onder haar leden heeft duidelijk gemaakt dat een inzamelplicht van petflesjes voor water en frisdrank ondernemers in de horeca voor onoverkomelijke problemen gaat stellen. In het bijzonder gaat het dan om:

  • Gebrek aan ruimte
  • Hygiëneproblemen door het (tijdelijk) moeten opslaan van gebruikte, vieze flesjes
  • Extra personeelskosten.

Enorme logistieke operatie

Horecaondernemers verkopen relatief weinig petflesjes zodat het helemaal niet efficiënt is om deze ondernemingen verplicht op te nemen in de inzamelketen. Hoe zit het bijvoorbeeld met een frisdrankautomaat in een hotel? Is dat hotel dan ook verplicht om flesjes in te nemen? Kortom: het vraagt om een enorme logistieke operatie om alle kleinverpakkingen bij al deze locaties op te halen.

Investeer in bestaande inzamelketen

Veel effectiever en efficiënter is het wanneer producenten en importeurs relatief geringe investeringen doen om de bestaande inzamelketen (zoals supermarkten) te versterken. Uit onderzoek van CE Delft blijkt dat ervaringen in het buitenland laten zien dat consumenten het overgrote deel van de petflesjes inleveren via statiegeldmachines bij supermarkten.

Uitkomsten overleg over motie

KHN volgt woensdag uiteraard het overleg in de Tweede Kamer. Houd Twitter (@KHN) en de website in de gaten voor meer informatie.

Lees ook

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens