Op 11 oktober 2023 was er weer het hoteloverleg Amstelveen, dit keer gehouden bij het Radisson Hotel & Suites.

Allereerst werd er ingezoemd op het afgelopen seizoen.

De aanwezige hoteliers hebben een goed Q2 en Q3 gehad, met een mooie bezetting en goede ADR. De kamerprijzen zijn wat verhoogd. Personeel blijft een uitdaging, ook vanwege het moeilijk vinden van huisvesting voor buitenlandse werknemers.

Er komen weer meer gasten uit de VS, ook gasten uit het Midden-Oosten kwamen net weer terug, de vraag is of dat blijft met de huidige ontwikkelingen. De IBC had minder impact dan verwacht.

Hierna volgt een gesprek over generatieverschillen. Miriam had een interessante bijeenkomst eerder die dag over generatieverschillen op de werkvloer (Babyboom, X,Y,Z, wat beweegt/motiveert hen:

Marjolein Risseeuw Leiderschap vanuit het generatieperspectief (marjoleinrisseeuw.nl)

Het voorlopige tarief toeristenbelasting voor 2024 is bekend. In de Verordening toeristenbelasting staat het volgende:

1. Het tarief bedraagt per persoon, per verblijf € 4,25

2. Het tarief per overnachting op/in een camping bedraagt per verblijf € 1,25

Deze verordening wordt 8 november vastgesteld.

Dit is een flinke verhoging van 3 euro naar 4,25 (42%). Maar in vergelijking met omringende gemeenten valt het nog mee: Toeristenbelasting 2023 - Bungalowparkoverzicht.nl

Er wordt besloten om een brief met het standpunt van de hoteliers naar de raad en het college te sturen.

Campagne ‘Amstelveen is om te smullen’

Als je tot eind november een activiteit hebt kan die meegenomen worden in de campagne.

Activiteiten kunnen via deze link aangeleverd worden: Eventaanmeldformulier | Visit Amstelveen.

Bedrijven in zicht 6 t/m 10 november

Onmoet potentiële medewerkers en gasten door je bedrijf open te stellen en iets bijzonders te bieden tijdens de Bedrijven in zicht dagen.

https://www.khn.nl/nieuws/ontmoet-potentiele-medewerkers-tijdens-bedrijven-in-zicht-in-amsterdam-en-regio

Arbeidsmarktcampagne

Meer dan 12 miljoen mensen hebben de arbeidsmarktcampagne gezien. Er komen flyers en banners die ingezet kunnen worden tijdens beurzen en op scholen tijdens stagemarkten etc.

Personeel uit buitenland

Personeelskrapte blijft aanhouden. In een aantal landen binnen de EU zijn vaak nog wel mensen beschikbaar. In dit artikel staat een lijst van wat voor medewerkers in welk land het meest beschikbaar zijn. Zie artikel Medewerkers werven in het buitenland? | KHN

Pensioenwet

Er is een nieuwe pensioenwet. Vanaf 1 januari 2024 worden werknemers vanaf 18 jaar verplicht mee te doen met de regeling van het pensioenfonds horeca en catering. Op dit moment is dat nog vanaf 21 jaar. Zie artikel Pensioenwet: meer individueel en vanaf 18 jaar premie | KHN

CAO-onderhandelingen

Onlangs is er overleg geweest met de ketenbedrijven over de CAO. Alle wensen zijn geïnventariseerd via de enquête en dit ketenoverleg. Er moet nu een voorstel gemaakt worden dat naar de commissie sociale zaken en het Landelijk Bestuur gaat. Zij geven vervolgens een mandaat af voor de onderhandelaars. We kunnen niet alvast met een richtlijn komen, dat zou de onderhandelingen frustreren. KHN | Veelgestelde vragen over de cao-onderhandelingen

Digitale werkplaats

Er zijn 20 digitale werkplaatsen in Nederland, gefinancierd door het ministerie van EZK en verdeeld over MBO’s en HBO’s. In Noord-Holland:

MKB Digital Workspace –

Zie voorbeeld Amsterdam Gastrobuddy: Digitaal werken in de horeca — MKB Digital Workspace

Doel is om MKB ondernemers te helpen met vragen over bijv. hoe wordt ik beter vindbaar via google, betere inzet van social Media, optimaliseren website en/of app, hoe vind ik mijn doelgroep beter, ondernemen op basis van meetbare resultaten, een werkapp voor medewerkers, etc. De ondernemer benadert de digitale werkplaats met een vraagstuk, de projectleider matcht met (een groep) beschikbare studenten die de ondernemer kan helpen. Zij onderzoeken het vraagstuk en komen met een adviesrapport. Het is gratis, de enige investering is tijd vrijmaken om met groep in contact te komen/blijven (1 a 2 uur per week).

Ondernemersklimaat verbeteren

KHN | Hoe helpt KHN mijn ondernemersmarge te vergroten?

De volgende vergadering vindt plaats op 11 april 2024.