Vrijdag 5 oktober lieten Utrechtse restaurants tijdens ‘Toegankelijk Uiteten Utrecht’ zien dat zij iedere dag toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Toegankelijk Uiteten Utrecht is een initiatief van De Hoogstraat Revalidatie, Koninklijke Horeca Nederland (KHN), inwoners van Utrecht, gemeente Utrecht en Solgu. Allemaal willen zij dat iedereen welkom is in de horeca.

Wethouder Maarten van Ooijen van de gemeente Utrecht ging vrijdag 5 oktober uit eten bij restaurant De Rechtbank met inwoners en met bestuursleden van De Hoogstraat Revalidatie, KHN en Solgu en sprak met hen over het belang van toegankelijkheid. Wethouder Van Ooijen: “Ik ben blij dat onze stad stap voor stap toegankelijker wordt voor iedereen. Daar werken we keihard aan, samen met al deze partijen. We laten zien dat we de uitvoering van het VN verdrag handicap serieus nemen: Utrecht doet mee!”

Eenvoudige en praktische oplossingen

De inwoners die deze avond aan tafel zaten, ervaren dat het voor mensen met een handicap vaak niet vanzelfsprekend is om naar een restaurant te gaan. Zij vertelden welke belemmeringen ze tegenkomen. Merel (inwoner Utrecht): “Toegankelijkheid zit vaak in een simpele praktische oplossing en de manier waarop je wordt benaderd. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn.” De Rechtbank liet zien dat toegankelijkheid in hun restaurant vanzelfsprekend is.

"Andere horecaondernemers inspireren"

Agnes Holtjer, lid van het Landelijk Bestuur van KHN: “In Nederland zijn meer dan 2 miljoen mensen met een beperking. Die zijn ook allemaal van harte welkom in de horeca. Vanuit KHN geven wij onze leden praktische tips hoe zij toegankelijker kunnen zijn. Het zou mooi zijn als we in samenwerking met gemeenten nog meer mogelijk kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om een drempelhulp te plaatsen of een vergunning om je horecazaak aan te passen.”

Toegankelijk en gastvrij voor iedereen

In juli 2016 trad het ‘VN-verdrag handicap’ in werking. Hierin is afgesproken dat mensen met een handicap gelijke rechten hebben en dat meedoen in de samenleving mogelijk moet zijn. Toegankelijk Uiteten maakt zichtbaar dat toegankelijkheid van belang is om mee te kunnen doen in de samenleving, en een hapje te kunnen gaan eten.

Deelnemers Toegankelijk Uiteten Utrecht

Restaurants die meededen aan Toegankelijk Uiteten Utrecht én dus toegankelijk zijn:
De Rechtbank; Camping Ganspoort; Van Ostade; Castellum Café; Restaurant Griftpark 1; Meneer Vink; Buurten in de Fabriek, De Winkel van Sinkel; Danel; De Utrechter; Metro City Kitchen; Vroeg.

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens