Deze week stuurde demissionair minister De Jonge de wetsvoorstellen over de inzet van toegangstesten en de quarantaineverplichting voor inreizigers naar de Tweede Kamer. Kamerleden konden eerst schriftelijk reageren op de voorstellen en volgende week vinden het debat en de stemmingen plaats. Via amendementen kunnen fracties nog wijzigingen voorstellen. KHN voorziet alle partijen van input.

Testbewijzen nooit verplichting, wel altijd gratis

Wat betreft het wetsvoorstel over de inzet van toegangstesten is KHN van mening dat het in principe een hulpmiddel kan zijn om coronamaatregelen sneller en verder te versoepelen. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij is echter wel dat het gebruik van toegangstesten nooit een voorwaarde voor opening moet zijn. Dus geen verplichting voor algehele opening, enkel een mogelijkheid voor versoepeling van maatregelen. Daarom moeten bij de inzet van toegangstesten de andere coronamaatregelen voor deze bedrijven vervallen. Dus geen 1,5 meter afstand meer, geen beperkingen in het aantal mensen aan tafel en geen beperking in het maximaal aantal mensen binnen. Ook moeten de testen gratis en makkelijk beschikbaar blijven voor gebruikers. Anders krijg je niet alleen een tweedeling in de samenleving maar wordt het ook een belemmering voor versoepeling. Het voorstel van het kabinet om vanaf 1 juli een bedrag van €7,50 voor een test te rekenen vindt KHN dan ook een ronduit slecht plan.

Geen quarantaineverplichting voor België en Duitsland

Het wetsvoorstel over verplichte quarantaine voor inkomende reizigers uit landen met een hoog risico (op dit moment bijna de hele wereld) is volgens KHN disproportioneel en onnodig als het gaat om reisverkeer uit onze buurlanden Duitsland en België. Besmettingscijfers liggen in deze landen op hetzelfde niveau en soms zelfs lager dan in Nederland waardoor reizigers vanuit Duitsland of België geen hoger risico voor de volksgezondheid vormen dan Nederlanders die in eigen land reizen. Het is dan ook niet uit te leggen waarom binnenlands toeristisch verkeer anders wordt behandeld dan het toeristische verkeer dat afkomstig is uit onze buurlanden terwijl de wetswijziging bovendien leidt tot extra economische schade voor de door corona reeds zwaar getroffen sector.

KHN volgt de politieke ontwikkelingen over beide wetsvoorstellen op de voet. Na het debat volgt ons verslag met de uitkomsten. Houd hiervoor onze website en updates in de gaten.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens