Het was een bewogen eerste uitgaansweekend met de inzet van toegangsbewijzen. Veel liep er mis rondom de testprocedures van Stichting Open Nederland. Maar ook bij de controle blijkt dat er meer bij komt kijken dan van tevoren wellicht gedacht. Hieronder een aantal aandachtspunten waar je op moet letten bij het gebruik van toegangsbewijzen. Er moet immers worden gezorgd dat het gebruik van toegangsbewijzen veilig gebeurt.

Check naast toegangsbewijs ook altijd ID

Na het scannen van het coronatoegangsbewijs van de bezoeker, in de vorm van een QR-code, zie je een groen scherm met een vinkje. Dit betekent dat de bezoeker een geldige negatieve uitslag heeft en veilig naar binnen kan. Daarnaast worden bepaalde persoonsgegevens getoond, zoals beginletter van voor-of achternaam en geboortedag of – maand. Controleer of deze gegevens overeenkomen met de gegevens op het identiteitsbewijs van de bezoeker. Zo voorkom je dat bezoekers op andermans QR-code naar binnen kunnen.

Let op nep-QR codes of screenshots

Het lijkt op sommige telefoons mogelijk te zijn om de QR-code in de CoronaCheck app te kopiëren of er een screenshot van te maken. Om te voorkomen dat bezoekers op andermans QR-code naar binnen kunnen moet je naast de QR-code ook het ID-bewijs checken. Daarnaast kan je letten op de animatie die in de QR-code in beeld is. Het gaat om een persoon die op een fiets door het scherm beweegt. Als deze animatie niet te zien is bij het controleren, heb je waarschijnlijk te maken met een nep-bewijs en moet je de bezoeker weigeren.

Alleen QR-codes in CoronaCheck app zijn geldig toegangsbewijs

Alleen een testuitslag of vaccinatiebewijs dat via de CoronaCheck app is omgezet in een QR-code kan als geldig toegangsbewijs ingezet worden. Je mag dus geen gasten toelaten met een GGD-vaccinatiebewijs, het gele boekje, een email met negatieve testuitslag of de uitslag van een (zelf)sneltest. De test moet dus gedaan zijn op een aangesloten testlocatie vanuit ‘Testen voor Toegang’. Alle beschikbare testlocaties zijn te vinden via de CoronaCheck app. Er worden regelmatig nieuwe testlocaties toegevoegd, om testlocaties zo goed mogelijk over het land verspreid te openen. Het toegangsbewijs in de vorm van een QR-code is 40 uur geldig.

Vraag bezoekers zich te laten testen in buurt van hun woonplaats

Dat de capaciteit en verspreiding van testlocaties van Testen voor Toegang verbeterd moet worden is na afgelopen weekend duidelijk. Maar er is ook gebleken dat veel bezoekers zich laten testen in de buurt van het uitgaansgebied. De wachttijden voor testlocaties kunnen erg verschillen. Daarom kan het helpen om bezoekers te wijzen op testlocaties in de buurt van hun eigen woonplaats. Het uitgangspunt van Testen voor Toegang is dat bezoekers zich zo dicht mogelijk bij huis laten testen, zo veel mogelijk binnen 20 minuten reistijd vanaf hun woonplaats. Hierdoor wordt de testdruk beter verdeeld. Uiteraard dringt ook KHN er bij Stichting Open Nederland op aan dat de testcapaciteit verder uitgebreid moet worden.

Werk samen met gemeente, BOA’s en politie

Wellicht een open deur, maar voor een gezellige en veilige uitgaansavond is goede samenwerking tussen horecaondernemers, gemeente, BOA’s en politie essentieel. Bespreek met elkaar hoe bezoekersstromen het beste gespreid kunnen worden. En hoe het gaat werken met wachtrijen. Zorg ervoor dat je elkaar op de hoogte houdt van wat er gebeurt, zodat onverwachte situaties of ongeregeldheden snel opgelost kunnen worden.

Download

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens