Op 25 juli is het ‘Wine and Cheese Day’. De hoogste tijd om kennis te maken met de ultieme combinatie van wijn en kaas. Welke combinaties mogen niet ontbreken op jouw menukaart? En met welke wijn-kaascombinatie(s) kun je jouw gasten deze zomer verrassen? Dit zijn de favoriete combinaties van Omar Waseq van de Kaasbar in Utrecht.

In een prachtig art-deco-pand op de Lijnmarkt in Utrecht openden Alwin Beumer en Omar Waseq in Juni 2021 de Kaasbar. Hier kun je aan de lopende band genieten van tweeëntwintig verschillende unieke Nederlandse kazen en bijzondere wijnen.

Maar wat maakt het concept van de Kaasbar zo bijzonder?
“Bij de Kaasbar geloven we in een culinaire ontdekking. Recent hebben we een nieuw menu gepresenteerd en hebben we nog meer kazen op de kaart. Persoonlijk zou ik niet snel kiezen voor een blauwader schapenkaas als ik zelf ik wijntje bestel in de stad. Maar bij de Kaasbar komen er zoveel unieke kazen voorbij op een lopende band, dat je die wel móét proeven. Wij hebben al onze kazen met uiterste zorg geselecteerd van uitsluitend Nederlandse boerderijen. Alle kazen komen met pairings en zijn allemaal uniek te combineren met wijnen & bieren. Op deze manier leer, zie én ruik je unieke kazen. Wacht maar tot je de wijn-spijscombinaties proeft. Door de unieke smaakbeleving ga je kazen anders interpreteren en dat maakt eten bij de Kaasbar tot een uniek spel van wijn en spijs.”

Wat is jouw favoriete kaas en waarom?
”Mijn persoonlijke favoriet is een brokkel oplegkaas met portstroop. Gecombineerd met een volle rode wijn geeft deze kaas een enorm rijke smaak. Het is bijna wel een klassieke combinatie te noemen, maar het is én blijft altijd goed. We hebben veel gecompliceerdere unieke combinaties bij de Kaasbar. Maar de brokkel oplegkaas is old, but good.”

"Probeer soms ook iets geks te bedenken en verras je gasten. Je wilt niet elke avond thuiskomen en vertellen dat je een oude kaas met rode wijn hebt gegeten en gedronken. Daar is het leven echt te kort voor."

Wat is voor jou de ultieme combinatie van wijn en kaas?
“Wijn spijscombinaties met witte kaas en pure chocolade vind ik altijd goed. Een blauwe kaas met pure chocolade en een mooie dessertwijn maakt van elke kerstavond een hit. Zoet, zout en room: een heerlijke combinatie.”

Met welke wijn-spijscombinatie kunnen ondernemers hun menukaart opleuken?
“Komijnekaas en oranje wijn; you either hate it or love it. Wij zijn er in ieder geval dol op. Het is iets meer gedurfd. Mijn advies: probeer soms ook iets geks te bedenken en verras je gasten. Je wilt niet elke avond thuiskomen en vertellen dat je een oude kaas met rode wijn hebt gegeten en gedronken. Daar is het leven echt te kort voor.”

Welke wijn-spijscombinatie is jouw persoonlijke favoriet?
“Een sterke blauwe kaas met zure appel; wat mij betreft dé allerbeste combinatie. Drink daarbij een Poiré perendrank. Een error in je brein, maar een genot in je mond.”

Hoe ziet volgens jou de perfecte kaasplank eruit? En welke wijn schenk je hier dan bij?
“Dé perfecte kaasplank bestaat uit een witte, rode, harde en blauwe kaas. Ik adviseer om hier halve glazen per kaasje bij te serveren. Het is écht zonde als je alles moet combineren met slechts één wijn. Kortom, presenteer een leuke flight van wijnen. Daarmee kun je jouw gasten echt verrassen.”

Borrelkaasjes of kaas als dessert. Wat heeft jouw voorkeur?
“Borrelkaasjes rond etenstijd en geen avondeten.”

Welke tip heb je voor ondernemers die zich meer willen specialiseren in kaas?
”Bezoek een kaasmaker en ga eens naar een kaasproeverij. Proef alle kazen, eventueel met mooie combinaties, en ontdek eerst wat kaas te bieden heeft. Als je dat zelf hebt ervaren, dan weet je waarover je praat. Je mag natuurlijk ook met ons een kaasje delen, dan zullen wij je laten proeven wat we bedoelen. Je vindt ons op de gezellige Lijnmarkt in Utrecht.”

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens