Dat biertappen een echt vak is, bleek de afgelopen maanden tijdens de voorrondes van het Nederlands Kampioenschap (NK) Biertappen. Bij deze lokale wedstrijden namen doorgewinterde tappers het tegen elkaar op. De winnaars strijden tijdens Horecava 2023 met elkaar om de titel Beste Biertapper van Nederland. Maar wat houdt het in om deze felbegeerde titel te hebben? En wie gingen je voor? Vandaag spreken we met oud-deelneemster Suzie van Amelsvoort over haar deelname aan het NK Biertappen.

Suzie deed, samen met haar collega’s van Grill Restaurant Gauchos in Breda, jaarlijks mee aan de regionale biertapwedstrijden: “In 2017 werd ik in de regionale wedstrijd derde en in 2018 werd ik eerste. Ook andere collega's stonden vaak in de top 10 bij deze wedstrijden. De top drie mag door naar het NK dat plaatsvindt tijdens Horecava in Amsterdam. Het was altijd een leuke uitdaging om tegen andere cafés en restaurants te strijden om de titel.”

Volgens Suzie doe je tijdens de regionale wedstrijden eigenlijk hetzelfde als op het NK, alleen is het niveau tijdens het NK hoger en de concurrentie gevaarlijker. “Het is erg spannend om een goed biertje te tappen met een camera op je neus en een kritische jury die over jouw schouder meekijkt. Maar met veel oefening en focus is het goed gelukt”, aldus de voormalig deelneemster.

Aandacht voor details

Hét geheim van een goede biertapper is volgens Suzie de aandacht voor details. Ze geeft aan dat een schoon glas net zo belangrijk is als hoe je het bier tapt of afschuimt. Over het geheim van het perfecte biertje zegt ze het volgende: “Je begint met het schoonmaken en klaarleggen van jouw dienblad. Als je dit op het einde pas doet, verlies je tijd en komt jouw bier minder vers aan bij de gast. Vervolgens controleer je of jouw glas geen defecten heeft en spoel je het in water totdat het schitterend schoon is. Je laat het glas voorzichtig uitdruppelen en zet het dan rechtop op jouw barblad. De kleinste details zijn van belang: zo laat je eerst het overgebleven laagje water uit het glas lopen voordat je begint met tappen. Het glas mag de tapkraan niet raken en je tapt in één vloeiende beweging. Netjes afschuimen onder een scherpe hoek, zodat er een bolling op het schuim ontstaat zonder belletjes. Nu is het de truc om alles nogmaals te doen, zodat je tweede glas bier identiek is aan het eerste. Consistentie is essentieel!”

Finale NK Biertappen

In de regionale voorrondes van het NK moeten deelnemers één voor één twee fluitjes en twee vaasjes tappen. Weten deelnemers door deze voorrondes te komen en zich voor een finaleplek te kwalificeren, dan wordt het ingewikkelder. Ze moeten dan twee fluitjes en twee vaasjes tegelijkertijd tappen én een speciaalbier aan tafel uitschenken. “Deze laatste stap zorgt vaak voor trillende handjes”, aldus Suzie. De tappers worden tijdens het tappen en uitserveren op verschillende punten beoordeeld. Op de wedstrijdglazen staan streepjes, waardoor de jury de perfecte schuimkraag kan meten. Natuurlijk telt de beleving ook mee. Wordt het bier met trots uitgeserveerd? Krijg je er een gratis vriendelijke blik of glimlach bij? Suzie vertelt: “Mijn doel was om in de top tien van Nederland te komen. Helaas heb ik het niet zo ver geschopt, ik ben zestiende geworden. Boven mij in de lijst stonden toen nog twee andere dames. In 2020 is er voor het eerst een vrouw (Amber Ott) uitgeroepen tot Beste Biertapper van Nederland. Super stoer!”

Een goede voorbereiding is het halve werk

Tot slot heeft Suzie nog een tip voor collega- of toekomstige biertappers die mee willen doen aan de volgende Biertapwedstrijden: Bereid je goed voor, neem de tijd en laat je niet afleiden voor de jury. Ze kijken soms een beetje streng, maar jij weet net zo goed als de jury hoe het voelt om een perfect biertje uitgeserveerd te krijgen. Dus laat zien wat je kunt! En daarna kun je extra genieten van jouw zelfgetapte glas bier.”

KHN vindt het fantastisch dat er zoveel ondernemers en hun medewerkers elke dag vol trots en passie hun gasten een bijzondere gastvrije ervaring meegeven. En een perfect getapt biertje hoort hier zeker bij. De finale van het Nederlands Kampioenschap Biertappen vindt plaats op donderdag 12 januari, tijdens Horecava 2023. In deze finale staan zo’n 40 deelnemers die zich door de regionale voorrondes hebben weten te schoppen en zich zo voor hun finaleplek hebben weten te kwalificeren. Deelnemers krijgen hiervoor een uitnodiging.