Afgelopen week publiceerde ABN AMRO een rapport over de arbeidsmarkt in de horeca. Net als veel andere sectoren kampt onze branche met personeelstekorten. De bank deelt een aantal waardevolle inzichten over mogelijke oplossingen, die we in grote lijnen onderschrijven. Maar op sommige punten worden de cijfers op een manier geïnterpreteerd die volgens ons niet aansluit bij wat er écht gebeurt op de werkvloer. Daarom delen we graag ons perspectief. Want wie de cijfers in de juiste context plaatst, ziet een sector die zich razendsnel heeft hersteld na de pandemie en die zich blijft ontwikkelen.

Op dit moment werken er meer mensen in de horeca dan ooit. Elke dag zetten meer dan 520.000 fantastische mensen zich in voor een gastvrijer Nederland. Tien jaar geleden waren dat er nog 410.000, een stijging van meer dan 25%. Tijdens de pandemie halveerde dat aantal tijdelijk door verplichte sluitingen, wat leidde tot een uitzonderlijke vervangingsvraag. Dat zorgde kort daarna voor een periode van extra krapte, maar inmiddels staat de sector er sterker voor dan voor corona.

Arbeidsmarktkrapte is niet uniek voor de horeca

De krapte op de arbeidsmarkt speelt niet alleen in de horeca. Vergrijzing en een daling van het aantal jongeren zorgen in vrijwel alle sectoren voor personeelstekorten. Het is een breed maatschappelijk vraagstuk dat vraagt om gezamenlijke oplossingen.

Cijfers in perspectief

Het is belangrijk om cijfers in de juiste context te plaatsen, alleen dan ontstaat een eerlijk beeld van de arbeidsmarkt in onze branche.

Jongeren zijn onmisbaar

In de horeca werken veel jongeren in bijbanen: zo’n 50% van alle medewerkers is jonger dan 25 jaar. Veel van hen combineren hun werk met een studie en stromen daarna weer uit. Dat hoort bij het karakter van onze sector. Tijdens corona was de horeca langdurig gesloten, waardoor veel medewerkers, ook vakkrachten, noodgedwongen elders aan de slag gingen.

Het aandeel jongeren in de horeca is inmiddels weer op peil, maar voor de aanwas van vakkrachten is meer tijd nodig. Daarom is het aandeel 25-34 jaar procentueel gedaald. Maar in absolute aantallen is ook daar herstel zichtbaar.

We onderschrijven de oproep om meer te investeren in het vasthouden van deze groep, maar delen niet de conclusie dat zij de horeca verlaten vanwege een gebrek aan beroepsperspectief. De horeca blijft een sector vol kansen: van bijbaan tot loopbaan, voor elke groep zijn er talloze mogelijkheden.

Flexibiliteit is een kracht

Elk jaar worden er ruim 150.000 vacatures ingevuld door mensen die bewust kiezen voor een baan in de horeca. Of dat nu is als opstap, bijbaan of start van een loopbaan. Volgens het rapport van ABN AMRO heeft 58% van de horecamedewerkers een tijdelijk contract. In de pers is dit negatief neergezet, maar in de praktijk werkt het anders. De sector kent sterke seizoensinvloeden en piekmomenten, wat een flexibel personeelsbestand voor ondernemers noodzakelijk maakt. En veel jongeren – zo bevestigt ABN AMRO - kunnen die flexibiliteit juist waarderen, zeker in combinatie met school of studie.

Beroepsbevolking

Net zoals in de meeste andere branches, staat ook in de horeca het aantal mensen dat met een mbo-diploma instroomt, onder druk. Jaarlijks behalen zo’n 14.000 mensen een horecavakdiploma. Maar niet iedereen gaat ook daadwerkelijk in de horeca aan de slag; daar ligt inderdaad een uitdaging voor de horeca. Een deel van de gediplomeerden doet een vervolgopleiding, anderen stromen uit naar een andere sector. Daarom investeren horecaondernemers en praktijkopoleiders al jaren in de begeleiding van studenten en interne bedrijfsopleidingen. Duizenden werkgevers nemen dat elke dag op zich. Ze leiden mensen op, bieden perspectief en creëren loyale teams. Zijn er verbeterpunten? Natuurlijk. Maar er zijn ook talloze inspirerende voorbeelden van werkgevers die hun mensen volop kansen geven zich verder te ontwikkelen.

Investeren in goed werkgeverschap loont

De horeca is veerkrachtig, vindingrijk en volop in ontwikkeling. Ondernemers kijken vooruit, investeren in hun mensen en bieden werk aan een grote en diverse groep medewerkers. De horeca is allang niet meer de sector waar je nooit een weekend vrij krijgt of standaard lange dagen draait. Ook bij ons is ruimte voor een goed salaris, flexibele roosters, passende werktijden, opleidingsbudgetten of extra vrije dagen. Uiteindelijk maken tevreden medewerkers het verschil en wie de cijfers in de juiste context bekijkt, ziet vooral een branche vol beweging en mogelijkheden.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens