Genoeg gasten blijven tot net boven het vriespunt buiten zitten, dan is het wel zo gezellig als ze zich welkom voelen op jouw terras. Hoe je dat doet? KHN deelt dé interieurtips voor je exterieur.

1. Werk met de seizoenen

Een zomerterras heeft niet heel veel nodig, want uit de wind en in de zon is het al snel goed toeven. Bij een winters terras werkt dat net even anders. Gebruik de seizoenen daarom om je terras in een andere jas te steken. Door jouw buitenverblijf in te richten met deze thema’s heb je alvast vier goede redenen (zomer, herfst, winter en lente) waarvoor je gasten terugkomen. Een mooi voorbeeld is Brasserie De Berk in Bergen op Zoom, waar ze vanaf november het terras vullen met winterse lodges en iglo’s met een haardvuur in het midden. In de zomer gaan ze juist voor een meer tropische sfeer met een cocktailbar en livemuziek op het terras. In de winter voelt het alsof je net van de piste komt in een cottage. Het terras is gevuld met lekkere dekens, schapenvachten en het vuur staat al aan. Een warmer welkom is bijna niet denkbaar.

Brasserie de Berk Bergen op Zoom

2. Durf te kiezen

Het probleem van een mooi interieur is dat het vaak te veel van alles is, waardoor de uitvoering net niet lekker werkt. Niet kiezen is verliezen, dus ga helemaal voor die ene interieurstijl. Neem een voorbeeld aan Bam Boa in Amsterdam, waar alles bij elkaar past. Het terras is een verlengde van het interieur binnen en zelfs de kleurstelling van de gerechten lijken weer te passen bij het kleurenpalet van het restaurant. Dit is het schoolvoorbeeld als het om een complementerend interieur gaat.

Bam boa

3. Maak gebruik van de omgeving

Op het strand is alles leuker natuurlijk, maar dan nog is het een kunst om gebruik te maken van de omgeving. Gebruik de texturen uit de omgeving, zoals water of bos, en trek dit door in de aankleding van jouw winterterras. Als het exterieur een smaakvol verlengde van een historisch pand of natuurlijke omgeving is, dan trekt dat meteen de aandacht. Maak eens een kleurenpalet van de kleuren uit de omgeving en combineer die met de tinten die bij jouw zaak passen. Zo maak je van de binnen- én de buitenkant één geheel op het terras. Zoals Hippie Fish in Zandvoort.

Hippie Fish Zandvoort

4. Er warmpjes en droog bijzitten

Het blijft een feit dat het terras met haardvuur en heaters als eerste gevuld zijn. Wil je dat een terras succes heeft in het najaar en de winter? Investeer in het technische werk voor warmte en droogte. Geen gast wordt blij van een plens water dat van de luifel in hun nek zakt of het bibberen van de kou omdat de heater net buiten bereik heeft. Mensen houden van hoeken en nisjes. Geef dus niet toe aan de verleiding om elke vierkante centimeter te vullen met identieke tafels, maar maak ruimte voor zitjes die knus en privé voelen.

5. Tot in detail

De zomer en winter voelen totaal anders aan, gebruik dit ook bij je inrichting. Ga in de winter voor warmere kleuren, dikkere stoffen en pak uit met kaarsen en mooie lichtsnoeren. Kies niet voor de eerste beste stapelaanbieding fleecedekens, maar pak kleden die passen bij de uitstraling van jouw bar of restaurant. In de zomer zet je bloemen op tafel, in de winter ga je voor kaarsen en mooie takken. Het hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Duik Pinterest maar eens in voor meer inspiratie. En vergeet vooral die vloerkleden niet, want met een paar buitenkleden voelt je terras al snel aan als een warme huiskamer. Kijk bijvoorbeeld naar Bar Botanique in Amsterdam.

Bar Botanique

6. Maak van je terras een publiekstrekker

Een uitzonderlijk gerecht rechtstreeks uit open vuur, een smaakvolle cocktail aan tafel geshaket, livemuziek of met z’n allen om een knapperend haardvuur? Geef het terras iets mee wat binnen niet te krijgen is, dan vult het zich bijna vanzelf.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens