Op het moment van schrijven is de lockdown net verlengd tot en met 9 februari. Gezien de precaire situatie in ziekenhuizen en alle onzekerheid met betrekking tot de Britse variant, vind ik dit een verwachte en uitlegbare keuze. Al ben ik wel van mening dat we als land ook zouden moeten kijken naar de mogelijkheden; volgens mij kunnen er veel sectoren binnen ons land - en specifiek de horeca – weer op een veilige manier open. Iets waar we ons al maanden hard voor maken.

Afgelopen jaar heeft de branche haar verantwoordelijkheid genomen en veel extra (veiligheids)maatregelen geïntroduceerd. En toen we open mochten in de zomer hebben horecaondernemers en hun medewerkers alles op alles gezet om gasten een veilige horeca-ervaring te bieden. Inmiddels zijn we maanden verder en is de horeca alweer bijna vier maanden gesloten. Om voor perspectief richting de heropening te zorgen, presenteerde KHN eind oktober een plan met slimme maatregelen aan het kabinet; een goed doordacht plan, met een o.a. een wetenschappelijk rapport van Crisislab. Het is zonde dat het kabinet de afgelopen periode niet heeft benut om te kijken hoe horecagelegenheden zo snel mogelijk verantwoord open kunnen. Zelfs niet met hulp en inspanningen van VNO-NCW en MKB-Nederland om dit te bewerkstelligen. Een paar loze kreten over fieldlabs was wat ons ten deel viel en wat wij toen al vermoedden, is na een aantal maanden inmiddels een feit. Het is niets meer geweest dan een loze kreet met het doel om tijd te winnen. Datzelfde zien we ook bij de evenementenbranche. Gelukkig heeft onze premier meermaals aangegeven dat horeca fieldlabs ook niet nodig heeft, omdat we hebben laten zien wat er veilig kan. Maar de tijd dringt. Als er niet snel een goed economisch heropeningsplan en aanvullende steun komt, dan is het voor veel ondernemers klaar.

Voor het licht aan het eind van de tunnel waar iedereen reikhalzend naar uitkijkt, nemen we met organisaties als VNO-NCW, MKB-Nederland en INretail de regie die de overheid niet pakt. Maar links- of rechtsom, we hebben de overheid uiteindelijk hard nodig. De horeca wil open, ondernemers willen weer ondernemen en medewerkers willen hun gasten weer een lekker biertje, goede koffie of een fantastisch nieuw menu voorzetten. Ondernemers zitten niet stil, maar ze willen hun woonkamer wel verruilen voor dé huiskamer van de samenleving. Want zoals het klokje ‘thuis’ tikt…

Robèr Willemsen
KHN-voorzitter

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens