De situatie

Veilige en gezonde arbeidsomstandigheden zijn noodzakelijk; ook in de horeca. Hiermee voorkomen we ongevallen en wordt verzuim teruggebracht. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt primair bij de (horeca)ondernemer met eigen (of externe) deskundigheid. De ondernemer kan hierbij gebruik maken van een (sectorale) op de horeca gerichte risico-inventarisatie en –evaluatie (rie, te vinden op www.rie.nl onder instrumenten).

Standpunt KHN

  • Eerlijk, gezond en veilig werken noodzakelijk is; ook in de horeca. Hiermee voorkomen we ongevallen en wordt verzuim teruggebracht

  • De verantwoordelijkheid voor eerlijk, gezond en veilig werken ligt bij de (horeca)ondernemer met eigen (of externe) deskundigheid en alle werkenden in de onderneming.
  • De inspectie sociale zaken en werkgelegenheid (iszw) moet, in afstemming met sociale partners, digitale informatie en tools beschikbaar stellen om ondernemers te helpen arbeidsvoorwaardenbeleid vorm te geven.
  • Regelgeving omtrent arbeidsomstandigheden moet zo duidelijk mogelijk en zo min mogelijk administratieve belasting voor de ondernemer met zich meebrengen.