De situatie

KHN is een grote werkgeverspartij en speelt een rol bij het realiseren van goede basisvoorwaarden voor werken in de horeca. Sinds 2020 wordt de Horeca-cao afgesloten met zowel FNV Horeca als CNV. Op dit moment wordt gesproken over een cao vanaf 2025.

Standpunt KHN

  1. De inzet van medewerkers zowel voor ondernemer als medewerker moet rendabel zijn: beide moeten er aan ‘over’ houden.
  2. Een cao moet de werkgever en werknemer basisvoorwaarden bieden voor hun werkgeverschap en werknemerschap. Een cao moet:
    1. Faciliteren en binden (dus niet vastbinden);
    2. Een instrument zijn voor de ondernemer om in zijn bedrijf nog beter arbeidsinzet te realiseren om de onderneming wendbaar te kunnen laten zijn;
    3. Zowel werkgever als werknemer houvast en rechtszekerheid bieden in een evenwichtige relatie;
    4. Ook zonder Algemeen Verbindend Verklaring relevant zijn en in het belang van KHN-leden.
    5. Andere contractvormen openhouden, vereenvoudigen en niet tegenhouden.

3. KHN streeft naar samenwerking met vakbonden, maar deze samenwerking moet bijdragen aan betere arbeidsverhoudingen, -omstandigheden en -voorwaarden binnen de sector.

    Meer over de horeca-cao