De situatie
KHN is een grote werkgeverspartij en speelt een rol bij het realiseren van goede basisvoorwaarden voor werken in de horeca. Sinds 2020 wordt de Horeca-cao afgesloten met zowel FNV Horeca als CNV. Op dit moment wordt gesproken over een cao vanaf 2025.
Standpunt KHN
- De inzet van medewerkers zowel voor ondernemer als medewerker moet rendabel zijn: beide moeten er aan ‘over’ houden.
- Een cao moet de werkgever en werknemer basisvoorwaarden bieden voor hun werkgeverschap en werknemerschap. Een cao moet:
- Faciliteren en binden (dus niet vastbinden);
- Een instrument zijn voor de ondernemer om in zijn bedrijf nog beter arbeidsinzet te realiseren om de onderneming wendbaar te kunnen laten zijn;
- Zowel werkgever als werknemer houvast en rechtszekerheid bieden in een evenwichtige relatie;
- Ook zonder Algemeen Verbindend Verklaring relevant zijn en in het belang van KHN-leden.
- Andere contractvormen openhouden, vereenvoudigen en niet tegenhouden.
3. KHN streeft naar samenwerking met vakbonden, maar deze samenwerking moet bijdragen aan betere arbeidsverhoudingen, -omstandigheden en -voorwaarden binnen de sector.
Meer over de horeca-cao