De situatie
KHN is een grote werkgeverspartij en speelt een rol bij het realiseren van goede basisvoorwaarden voor werken in de horeca. In april 2014 heeft KHN een KHN-model Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR) ontwikkeld.
Sinds 2018 is er weer een horeca-cao die aanvankelijk alleen met CNV Vakmensen is afgesloten. De huidige cao geldt sinds 2020 en is afgesloten met zowel FNV Horeca als CNV Vakmensen, die cao is voor 2021 ongewijzigd verlengd.
Standpunt KHN
KHN vindt dat:
- De inzet van medewerkers zowel voor ondernemer als medewerker rendabel moet zijn: beide moeten er aan ‘over’ houden.
- Een cao en/of modelreglement de werkgever en werknemer basisvoorwaarden moeten bieden voor hun werkgeverschap en werknemerschap. Een cao moet:
- Faciliteren en binden (dus niet vastbinden). Het afsluiten van een cao is een keuze;
- Een instrument zijn voor de ondernemer om in zijn bedrijf nog beter en tegen minder transactiekosten arbeidsinzet te realiseren om de onderneming wendbaar te kunnen laten zijn;
- Zowel werkgever als werknemer houvast en rechtszekerheid bieden in een evenwichtige relatie;
- Ook zonder Algemeen Verbindend Verklaring relevant zijn en in het belang van KHN-leden.
- Andere contractvormen openhouden, vereenvoudigen en niet tegenhouden
- KHN streeft een cao voor de horeca na, maar zet een KHN-model Arbeidsvoorwaardenreglement in als er geen overeenstemming kan worden bereikt met vakbonden. KHN streeft naar samenwerking met vakbonden, maar deze samenwerking moet niet louter als doel hebben om (collectief) gesubsidieerde projecten uit te voeren of te steunen.
- KHN streeft geen algemeen en vrijblijvend cao-fonds na.
Meer over de horeca-cao