De situatie

Het kunnen beschikken over gekwalificeerde vakkrachten begint bij het opleiden. Leerbedrijven spelen hierin een sleutelrol. Hier worden de vakkrachten van de toekomst opgeleid. Of een student uiteindelijk met een diploma instroomt in de horeca, wordt mede bepaald door hun ervaringen tijdens stage of leerbaan. Studenten moeten kunnen vertrouwen op een kwalitatief goede leeromgeving: een sociaal veilige leeromgeving met betrokken, gekwalificeerde praktijkbegeleiders en een reële vergoeding voor de student. Via het reglement Erkenning Leerbedrijf en in de cao van de horeca zijn hierover bindende (basis)afspraken gemaakt. Via de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL)-subsidie praktijkleren ontvangen leerbedrijven voor een deel compensatie voor de opleidingsinspanning die zij plegen.

KHN-standpunt

KHN maakt zich sterk voor voldoende leerplaatsen en kwalitatief goede leerbedrijven die een inspirerende en sociaal veilige leeromgeving bieden. KHN sluit zich aan bij de afspraken uit het Stagepact dat tussen centrale werkgevers- en werknemersorganisaties, onderwijsinstellingen en het ministerie van OCW is afgesloten:

- Verbeteren van stagebegeleiding
- Uitbannen van stagediscriminatie
- Voldoende leerplaatsen
- Het bieden van een passende vergoeding

KHN werkt hierbij nauw samen met onderwijsinstellingen en SBB.

Meer informatie