De situatie

Voor medewerkers in de horeca en catering geldt een pensioenregeling. De pensioenregeling is een overeenkomst tussen KHN en vakorganisaties. De regeling is door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) verplicht gesteld aan alle horecawerkgevers voor hun werknemers. Het Pensioenfonds Horeca & Catering voert de pensioenregeling uit. Het fondsbestuur heeft een onafhankelijke voorzitter, een Raad van Toezicht met externe deskundigen en een Verantwoordingsorgaan voor medezeggenschap. De werkgeversbijdrage voor horecawerkgevers bedraagt 8,4 procent over het pensioengevend loon. Werknemers dragen ook 8,4% bij.

Pensioen en werken in de horeca: duidelijk en eerlijk

De horeca moet een aantrekkelijke sector zijn om in te werken. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst. Werknemers willen graag groeien in hun vak. Daarom is het belangrijk dat werkgevers zorgen voor kansen om te leren en flexibel werken mogelijk maken. Daarbij hoort ook een goede pensioenregeling.

Standpunt KHN

  • Pensioen voor later
    Werknemers moeten op een goede manier kunnen sparen voor hun oude dag. KHN steunt een pensioenregeling die hierop gericht is.
  • Eerlijke kosten
    De premie die wordt betaald, moet genoeg zijn om het pensioen te betalen. Lage kosten zijn belangrijk. Wat niet wordt ingelegd, kan ook niet worden uitgekeerd als pensioen.
  • Duidelijkheid voor iedereen
    De pensioenregeling moet makkelijk te begrijpen zijn. Niet alleen voor werknemers, maar ook voor werkgevers.
  • Vrijheid bij pensionering
    Als een werknemer met pensioen gaat, moet hij of zij zelf keuzes kunnen maken. Bijvoorbeeld:
    • een deel van het pensioen in één keer opnemen,
    • het pensioen gebruiken voor andere toegestane doelen,
    • het geld overzetten naar een andere rekening, of
    • het laten uitbetalen als maandelijkse uitkering.

Meer over pensioenen in de horeca

    Meer over pensioenen in de horeca