De situatie
In het hoofdlijnenakkoord hebben de coalitiepartijen het plan opgenomen om de btw op o.a. logies te verhogen. In het Belastingplan 2025, dat door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen, is voorgesteld om met ingang van 1 januari 2026 de btw op logies te verhogen naar 21% (nu geldt het lage btw-tarief van 9%). Deze btw-maatregel is volgens het kabinet noodzakelijk om de Rijksbegroting sluitend te krijgen. Bij de behandeling van de Voorjaarsnota in april heeft het kabinet vastgehouden aan de verhoging van de btw op logies.
KHN is indertijd direct een lobby gestart langs twee fronten:
- Gezamenlijk met partijen in de cultuur, sport, evenementen, media en boeken (op wie de btw-verhoging in eerste instantie ook van toepassing zou zijn) om de verhoging van tafel te krijgen omdat uiteindelijk de gewone Nederlander de prijs gaat betalen.
- Een eigen KHN-lobby waarbij de focus ligt op politici om duidelijk te maken dat de verhoging van de btw op logies grote gevolgen gaat hebben. Immers:
- De sector is nog niet hersteld van de gevolgen van de coronacrisis, veel bedrijven betalen nog (belasting)schulden af.
- In alle omringende landen is de btw op logies fors lager (Duitsland 7%, België 6%, Luxemburg 3%); een weekendje weg in eigen land wordt niet alleen voor de Nederlander 11% duurder, Nederland gaat zich internationaal uit de markt prijzen met deze btw-maatregel.
- Gasten, zowel binnenlands als buitenlands, gaan wegblijven uit Nederland, met niet alleen voor alle logiesverstrekkers grote gevolgen, maar ook gevolgen voor leveranciers van de hotellerie, andere sectoren in de horeca zoals restaurants en cafés, maar ook andere sectoren zoals culturele instellingen en winkels.
- Vooral hotels in de grensregio’s worden hard geraakt. Uit onderzoek blijkt dat zo’n 900 bedrijven, met name mkb-hotels zonder (of met weinig) zakelijke gasten, een winstverlies tot wel 80% kunnen verwachten.
- De maatregel gaat minder opleveren dan door het kabinet wordt gedacht, onder andere omdat een aanzienlijk deel van de gasten van hotels bestaat uit zakelijke reizigers die btw kunnen verrekenen en een flink deel van de omzet van hotels bestaat uit andere activiteiten dan logiesverstrekking. Daarnaast zal vraaguitval, als gevolg van hogere prijzen, leiden tot een lagere belastingopbrengst.
Er hebben in het lobbytraject verschillenden gesprekken plaatsgevonden tussen Marijke Vuik en diverse politici, waaronder Tweede en Eerste Kamerleden en de staatssecretaris van Financiën. Ook is er vanuit KHN contact met het Ministerie van Financiën. Daarnaast heeft KHN[1]onderzoek laten verrichten naar de gevolgen van de voorgenomen btw-verhoging. CELTH en Decisio, die het onderzoek hebben uitgevoerd, bevestigen in hun eindrapport dat een btw-verhoging op logies negatieve gevolgen voor de branche en aanpalende sectoren tot gevolg zal hebben. Momenteel loopt nog een onderzoek naar de gevolgen in opdracht van het Ministerie van Financiën, waarvoor wij ook input hebben geleverd.
Standpunt KHN
KHN vindt dat het btw-tarief op logies 9% moet blijven.