Het is vanuit verschillende wet- en regelgeving rondom de arbeidsomstandigheden in een bedrijf verplicht een ziekteverzuimbeleid te voeren. In dit beleid beschrijf je hoe er binnen het bedrijf met ziekte omgegaan wordt. Het ziekteverzuimbeleid is ook een essentieel onderdeel van het verplichte arbobeleid, zie hiervoor ook: Hoe moet het arbobeleid er in mijn zaak uit zien?

Wat moet er ten minste in een ziekteverzuimbeleid opgenomen zijn?

  • Verzuimpreventie. Afspraken ter voorkoming van arbeidsongeschiktheid, neem op wat er gedaan wordt aan preventie. Hiervoor kun je de arbodienstverlener mogelijk nog om hulp vragen. Denk bijvoorbeeld aan een uitleg over tilwerkzaamheden, zit-sta plekken bij de receptie of bij blootstelling aan geluid Preventief Medisch Onderzoek (PMO) en Periodisch Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek (PAGO) aanbieden.
    Zie ook: KHN | Ben ik verplicht een preventiemedewerker aan te wijzen in mijn…
  • Verzuimprotocol. Hiervoor kun je beginnen bij de spelregels bij ziekte die te vinden zijn in bijlage III van de horeca cao. Daarnaast neem je afspraken op over begeleiding bij ziekte, bijvoorbeeld door een casemanager (leidinggevende). Wie is de bedrijfsarts, de mogelijkheid tot het vragen van een second opinion, de mogelijkheid tot gebruik maken van een open spreekuur.
  • Verzuimregistratie en -analyse. Denk aan registratie van de verzuimcijfers. Hiermee kun je controleren of de verzuimpreventie voldoende werkt of aangepast moet worden.

Neem voor vragen of meer informatie contact op met KHN Advies 0348 48 94 89 of per mail info@khn.nl

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens