Ben je verplicht om bij verlenging van de arbeidsovereenkomst dezelfde arbeidsvoorwaarden aan te bieden? Of mag je andere arbeidsvoorwaarden opnemen? En als dit nadelig is voor jouw medewerker? KHN geeft antwoord!

Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kent een einde van rechtswege. Dit betekent dat het contract automatisch afloopt op de einddatum, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Dit staat los van de aanzegverplichting. In veel gevallen ben je verplicht jouw medewerker een maand voordat het contract eindigt, te laten weten of je het dienstverband wel of niet verlengt.

Aanzeggen

Als je het contract wilt verlengen, moet je bij deze aanzegging ook aangeven onder welke voorwaarden je dit doet. Je mag nieuwe voorwaarden voorstellen. Vergeet je aan te zeggen terwijl je hiertoe de verplichting hebt, dan kan de medewerker jou een soort ‘boete’ opleggen (maximaal 1 maandsalaris). Het niet aanzeggen heeft in principe geen gevolgen voor het einde van het contract. Lees hier meer informatie over aanzeggen. Download hier de modelbrief aanzegging verlengen arbeidsovereenkomst.

Opnieuw onderhandelen

Als de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd af is gelopen, kun je kiezen of je de medewerker wel of niet in dienst wilt houden. Wil je het dienstverband met de medewerker verlengen, dan moet je jouw medewerker een nieuw contract aanbieden. In veel gevallen wordt de arbeidsovereenkomst verlengd onder dezelfde arbeidsvoorwaarden maar dit is niet verplicht. Immers, je moet een nieuw contract opstellen dus je kunt weer opnieuw onderhandelen met jouw medewerker.

Een nieuw contract met minder goede arbeidsvoorwaarden

Dat betekent dat je zelfs een contract aan kunt bieden met minder goede arbeidsvoorwaarden, een andere duur van het contract, een lagere functie of een lager loon ten opzichte van de vorige arbeidsovereenkomst. Het is dan aan de medewerker of hij hiermee akkoord gaat en het contract tekent. Het aanbieden van minder goede arbeidsvoorwaarden dan bij het vorige contract, is niet gebruikelijk. Toch zijn er situaties denkbaar waarbij je van deze mogelijkheid gebruik kunt maken. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat je een medewerker hebt die de huidige functie niet naar tevredenheid uitoefent, maar wel een goede klik met het team heeft. Als je een andere beter passende functie heeft, kun je de medewerker op deze manier het voordeel van de twijfel geven.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens