Meer mensen met een psychische kwetsbaarheid duurzaam en betaald aan het werk krijgen. Dat is het doel van het project Hoofdzaak } Werk van het convenant Sterk door Werk. Gemeenten, zorgverzekeraars, UWV, GGZ en werkgevers werken samen met arbeidsmarktregio’s om mensen met een psychische kwetsbaarheid naar een baan te begeleiden. Uiteindelijk zullen in 2023 alle 35 arbeidsmarktregio’s minimaal 100 ‘begeleidings-trajecten’ per jaar realiseren. Ook voor de horeca biedt dit kansen: Heb jij moeite om aan personeel te komen en ben je bereid een tandje bij te zetten qua begeleiding? Neem dan contact op met je UWV en bekijk wat er in jouw regio mogelijk is.

Het gaat om heel veel Nederlanders

43% van de Nederlandse bevolking krijgt op enig moment te maken met een psychische aandoening.De meeste mensen met psychische kwetsbaarheden blijven gewoon werken of hervatten hun werk na een absentieperiode. De groep mensen met psychische kwetsbaarheden is zeer divers, qua problematiek, maar ook bijvoorbeeld qua opleidingsachtergrond en ambities. In het algemeen komen dezen mensen tot zeven keer moeilijker aan een baan. En dat terwijl er in veel bedrijfstakken een groot tekort aan arbeidskrachten is! Denk daarom ook eens aan deze mogelijkheid als je geen personeel kunt vinden.

Maatwerk

Als je ervoor kiest om iemand met een psychische kwetsbaarheid in dienst te nemen, weet dat je iemand krijgt die ook echt bij jou wil werken. Want bij plaatsing staat de intrinsieke motivatie centraal. Het schaap met de vijf poten bestaat niet, dus ook niet bij deze doelgroep. Zo zijn er vaak aanpassingen nodig in het aantal uren of de aard van de werkzaamheden. Het is bijna altijd maatwerk (van twee kanten!) en er is vaak voor langere tijd begeleiding nodig.

Daar staat tegenover dat je nieuwe, gemotiveerde medewerkers vindt en meer diversiteit binnen je team creëert. Bovendien breng je maatschappelijke impact teweeg door kansen te bieden aan mensen die op dit moment nog aan de kant staan. Veel ondernemers hebben een eenzijdig (en vaak overtrokken) beeld over mensen met psychische klachten en lopen zo goede mogelijkheden om een vacature in te vullen mis.

Matching en ondersteuning

Iemand met een psychische kwetsbaarheid wordt meestal via een re-integratietraject naar een baan begeleid bij een werkgever die daar nadrukkelijk voor open staat en – net zo belangrijk – daadwerkelijk werk te bieden heeft. Tijdens zo’n traject krijgt de nieuwe medewerker professionele begeleiding om aan het werk te komen én te blijven. Ook de werkgever wordt waar nodig ondersteund, bijvoorbeeld met kennis over psychische aandoeningen of met coachingstechnieken.

(Financiële) regelingen

Wanneer je iemand met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst neemt, kun je vaak aanspraak maken op regelingen en tegemoetkomingen. Het gaat dan onder andere over de proefplaatsing, no-riskpolis en jobcoaching.

Aan de slag!

Benieuwd wat er binnen jouw organisatie mogelijk is? Neem contact op met Lisa Molenaar van werkgeversvereniging AWVN via l.molenaar@awvn.nl voor een verkennend gesprek. Heb je nu al werk voor mensen die niet kunnen wachten om aan de slag te gaan? En wil je meer informatie over regelingen en instrumenten? Neem dan contact op met een Werkgeversservicepunt (WSP) bij jou in de buurt.

Nog een tip: in het landelijke werkgeversnetwerk De Normaalste Zaak kom je veel collega-werkgevers tegen die al ervaring hebben met ‘inclusief ondernemen’. Er staat bijna wekelijks een gratis kennis- of uitwisselingsuurtje op de agenda over relevante thema’s voor werkgevers. Vanaf mei start ook weer een leerzame reeks kennissessies over werken met medewerkers met een psychische kwetsbaarheid.

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens