Volgens de media zijn de betere restaurants al volgeboekt voor lunch en diner tijdens de kerstdagen. Uit de jaarlijkse poll van KHN blijkt dat veel restaurants nog steeds veel reserveringen krijgen voor kerst, maar we zien toch een dalende trend in het aantal reserveringen.

Van de deelnemers aan de poll heeft 31 procent meer reserveringen dan in 2018. Afgelopen jaar was dit nog 40 procent en in 2017 zelfs nog 46 procent. Bij veel restaurants liepen de reserveringen voor Eerste Kerstdag het hardst binnen. Al ziet men ook een trend in het aantal aanmeldingen voor kerstavond. Voor sommige restaurants is er zelfs een wachtlijst.

Groei vlakt af

Ondanks dat de horeca in het derde kwartaal van 2019 0,2 procent meer omzet behaalde ten opzichte van het vorige kwartaal, daalde het volume met 0,3 procent. De groei van de afgelopen jaren vlakt af. Het consumentenvertrouwen daalde in het afgelopen jaar ook flink, al is het de laatste maanden stabiel. Dat komt naar voren in nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze daling kan van invloed zijn op de terugloop in reserveringen. Daarnaast komen er steeds meer horecazaken bij, dus de reserveringen worden over meerdere partijen verdeeld. Het is dus logisch dat sommige horecaondernemers minder reserveringen hebben voor de kerstperiode dan in anderen jaren. Voor individuele horecaondernemers blijft het dan ook hard werken om gasten voor hun concept aan te trekken.

Steeds meer restaurants dicht tijdens de kerstdagen

Wat opvalt uit de cijfers is dat het aantal restaurants dat met kerst z’n deuren sluit, stijgt. Dit jaar is ruim 18 procent van de restaurants dicht. In 2017 was dit nog 13 procent van de restaurants dicht en in het afgelopen jaar was dat 15 procent. KHN vermoedt dat dit onder meer te maken heeft met het enorme aanbod aan horeca en met de krapte op de arbeidsmarkt. Het inhuren van extra medewerkers met kerst is relatief duur.

Resultaten poll

Ik heb minder reserveringen dan in 2018 23%

Ik heb meer reserveringen dan in 2018 31%

Ik heb geen mening 6,60%

Ik heb evenveel reserveringen als in 2018 20,66%

Ik ben dicht met de kerstdagen in 2019 18,78%

Lees ook

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens