Vanaf 1 maart is het weer tijd voor de belastingaangifte. Je hebt tot 1 mei de tijd om je aangifte over 2023 te doen. Als ondernemer zijn er een aantal dingen waar je extra op moet letten. We nemen je mee.

Gebruik de aangiftechecklist voor ondernemers

De Belastingdienst heeft een handige checklist gemaakt voor ondernemers. Gebruik deze aangiftechecklist voor ondernemers. Zo doe jij je belastingaangifte voorbereid, soepel en snel.

Regels voor aftrekbare zakelijke kosten

Je zakelijke kosten mag je onder voorwaarden van je opbrengsten aftrekken. Dit zijn de regels:

  • Je mag alleen zakelijke kosten aftrekken. Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Een privételefoonabonnement is bijvoorbeeld niet aftrekbaar, de zakelijke gesprekken die je via dat abonnement voert wél.

  • Heb je een bedrijfsmiddel gekocht voor minder dan €450,-? Dan mag je de aankoop in een keer aftrekken als zakelijke kosten. Is de aanschafwaarde hoger dan €450,-? Dan moet je afschrijven op deze aankoop, zodat je elk jaar een deel van de kosten aftrekt.

  • Heb je kosten gemaakt bij het opstarten van je bedrijf, zoals het verkennen van de markt? Die kosten mag je aftrekken.

  • Als je de btw op de kosten kunt aftrekken in de btw-aangifte, trek je de kosten die je maakt af zónder btw. Doe je geen btw-aangifte? Of mag je de btw niet aftrekken in de btw-aangifte? Trek de kosten dan mét btw af in je aangifte inkomstenbelasting.

  • Bewaar bonnen en facturen van zakelijke kosten. Je moet de Belastingdienst kunnen laten zien dat je de kosten hebt gemaakt én dat de kosten voor jouw onderneming waren.

Startende ondernemer? Check of je recht hebt op de startersaftrek

Ben je in de afgelopen 5 jaar gestart als ondernemer? En werkte je meer dan 1.225 uur aan je bedrijf in 2023? Dan kun je mogelijk gebruikmaken van de startersaftrek. Dit is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Over 2023 mag je met de startersaftrek € 2.123 extra van je winst aftrekken. In de eerste vijf jaar dat je ondernemer bent, mag je drie keer gebruikmaken van de startersaftrek.

Let op: om gebruik te kunnen maken van de startersaftrek moet je aan twee voorwaarden voldoen:

  • Je hebt recht op zelfstandigenaftrek.

  • Je was in 1 of meer van de 5 voorgaande jaren geen ondernemer, en je paste in die periode niet meer dan 2 keer de zelfstandigenaftrek toe.

Kijk naar de webinar voor ondernemers

Om je op de juiste weg te helpen organiseerde de Belastingdienst op dinsdag 5 maart de webinar ‘Invullen aangifte inkomstenbelasting voor zzp’ers’. Tijdens de webinar lieten medewerkers van de Belastingdienst aan de hand van twee voorbeelden zien hoe je zelf jouw inkomsten als resultaatgenieter of als winst uit onderneming in de aangifte inkomstenbelasting invult. Je kunt de webinar terugkijken. Meer weten? Kijk op de website van de Belastingdienst.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens