Het nieuwe btw-identificatienummer is vorige maand verstuurd naar 1.3 miljoen eenmanszaken. Het Burger Service Nummer (BSN) van ondernemers is daarin niet verwerkt. Met het nieuwe btw-id kan de Belastingdienst de privacy van ondernemers beter waarborgen, meldt de organisatie.

Het nieuwe btw-identificatienummer voor ondernemers met een eenmanszaak is een unieke, willekeurige cijferreeks. Om zich als btw-plichtig ondernemer te identificeren bij zakenrelaties moeten zij vanaf 1 januari 2020 hun btw-id op facturen en hun website vermelden.

Om de overgang naar het nieuwe btw-id op 1 januari 2020 soepel te laten verlopen, geeft de Belastingdienst enkele tips voor ondernemers met een eenmanszaak.

Tips

Informeer je boekhouder, klanten en leveranciers over je nieuwe btw-id. Een ander advies is om alvast het digitale factuurformat 2020 met het nieuwe btw-id klaar te zetten. Zet een herinnering in je agenda om op 1 januari 2020 je nieuwe btw-id op je website te plaatsen.

Niet te vroeg…

Wie zich goed voorbereidt, is er zeker van dat zijn eenmanszaak aan de wettelijke factuureisen voldoet op de overgangsdatum. Maar let op: voer de wijzigingen niet vóór 1 januari 2020 door. Want dan voldoe je in het vierde kwartaal van 2019 niet aan de eisen.

Facturen uit het buitenland

Eenmanszaken gebruiken het nieuwe btw-id voor zakelijke contacten en voor handel binnen en buiten de EU. Doe je zaken met leveranciers uit andere EU-landen, dan is het extra belangrijk om je nieuwe btw-id aan hen door te geven. Op hun facturen aan jou gebruiken zij nu nog je btw-nummer. In 2020 moeten zij jouw btw-id op de factuur aan jou zetten.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens