Bruiloften zijn terug van weggeweest en de huwelijksmarkt is volop met een inhaalslag bezig. Ook feesten en partijen zijn weer in trek. Door de coronacrisis werden het afgelopen jaar veel bruiloften en partijen afgezegd of verschoven. Nu wordt er weer getrouwd maar voor huwelijksfeesten en -recepties op evenementenlocaties en in de horeca, gelden nog steeds restricties. Al mag je op evenementenlocaties wel je beste dansmoves showen met een coronatoegangsbewijs op zak. Horecaondernemers zitten met de handen in het haar. In de achtertuin mag alles, maar tijdens bruiloften en partijen bij horeca, die in sommige gevallen al drie keer zijn verzet, mag niets. Het is niet meer uit te leggen.

Waar lopen horecaondernemers op dit moment tegenaan?

Nu het trouwseizoen weer in volle gang is, worden er ook weer volop huwelijksfeesten georganiseerd. Je ziet dat veel bruidsparen nu de keuze maken om een evenement op privéterrein te organiseren, omdat hier geen restricties gelden en entertainment een optie is. In de horeca gelden echter strenge restricties. Weliswaar geldt er geen maximumaantal bezoekers, maar wel moeten gasten 1,5 meter afstand kunnen houden en een vaste zitplaats hebben. Ook is er geen entertainment toegestaan. Dit is niet uit te leggen. De horeca is veilig en horecaondernemers zetten alles op alles om hun gasten een gastvrije ervaring te bezorgen. Horecaondernemers willen meewerken en kunnen daarnaast veel beter handhaven dan dat er in een thuissituatie gebeurt – als dit handhaven thuis überhaupt al gebeurt. Maar horecaondernemers krijgen de kans niet. Veel horecalocaties en zalencentra kampen met de gevolgen van de restricties. Ook op het strand zijn de problemen groot. Paviljoenhouders hebben vaak enorm veel ruimte, waar goed afstand gehouden kan worden. Maar omdat entertainment niet is toegestaan, kiezen bruidsparen nu veelal voor een evenementenlocatie, waar meer is toegestaan, of organiseren ze het feest op privéterrein.

Ondertussen moeten ondernemers met lede ogen toezien dat de stadions vollopen, er grote buurtbarbecues worden georganiseerd en een evenement als de Formule 1 wel doorgang kan vinden. Bruiloftsgasten snappen het niet en horecaondernemers kunnen het de bruidsparen ook niet meer uitleggen. Ze krijgen de wind van voren, want bruidsparen zijn emotioneel en willen natuurlijk een onvergetelijke dag organiseren. Ze denken soms zelfs dat er sprake is van een dubbele boeking en dat de locatie daarom ‘niet meewerkt’. Terwijl ondernemers na een enorm zwaar jaar nog steeds te maken hebben met strenge restricties. Dit is psychisch heel lastig; ze voelen zich in de steek gelaten.

De totale willekeur in het overheidsbeleid zorgt voor veel onbegrip en frustratie bij ondernemers. Wel een 538 camping tijdens de Formule1 met 5000 bezoekers per dag met drank en muziek of een openbaar feest met kaartverkoop bij de lokale voetbalclub, maar geen gecontroleerd (bruilofts)feest met een coronatoegangsbewijs in de horeca. ‘It doesn’t make any sense’, aldus de getroffen ondernemers.

Wij vroegen André Triep (Strandclub WIJ) en Carolijn Bijker (Bodhi Beach) naar hun ervaringen.

De impact is groot

Zo geeft André Triep van Strandclub WIJ aan dat de boekingen bijna allemaal zijn gecanceld. “Veel partijen zijn verplaatst naar volgend seizoen. De impact op ons bedrijf is enorm. Omzetten lopen hierdoor drastisch terug, ook door de slechte zomer. Personeel is moeilijk te vinden maar ook moeilijk enthousiast te houden. Het is presteren met aangetrokken handrem.”

Ook voor Carolijn Bijker van Bodhi Beach zijn het pittige tijden. Bodhi Beach haalt meer dan 60% van de omzet uit feestjes en partijen, dit is helemaal weggevallen. Bovendien werkt het weer ook niet mee. De dagjesmensen en toeristen blijven weg maar ze mogen ook geen feesten meer geven. “Vorig jaar was de boodschap van de overheid vooral: ‘Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.’ Dus de verplichte sluiting was begrijpelijk. Ook al kunnen we als strandpachters de meeste ruimte en beste ventilatiemogelijkheden bieden, ook wij begrepen dat we met z’n allen een steentje moesten bijdragen om deze crisis te boven te komen.” Maar inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en is de impact van het overheidsbeleid op delen van de horeca nog steeds enorm. “Wij zijn nog steeds aan het ploeteren terwijl de rest van Nederland weer terug naar normaal is. Onze feestjes buiten op het terras mogen niet doorgaan, terwijl we dit echt verantwoord en gecontroleerd kunnen laten plaatsvinden. Inmiddels kan er op veel plekken veel meer. En het is ze gegund hoor, maar een bruidspaar dat al twee keer het feest heeft moeten verzetten kan ik niet meer uitleggen dat ze geen muziek op hun bruiloft mogen hebben. Dat voelt niet eerlijk”, aldus Carolijn.

Een bruiloft of partij vier je veilig in de horeca

Ondernemers geven aan dat ze kunnen garanderen dat een bruiloft in een veilige omgeving plaats kan vinden. André Triep: “Het strand heeft een zee aan ruimte. Als er ergens een partij veilig, voldoende geventileerd en op afstand gehouden kan worden dan is het wel hier.” Ook Carolijn Bijker werkt met een goed systeem. “Bij een bruiloft werken we met een gastenlijst; iedere gast wordt gescand met de corona check app. Als de overheid zegt dat dit niet voldoende is, ondermijnen ze eigenlijk hun eigen beleid. Bovendien vinden evenementen bij strandpaviljoens uitsluitend in de open lucht plaats, met maximale ventilatie.” Maar niet alleen bij de strandpaviljoens kun je veilig feestvieren. Ook restaurants, cafés en bijvoorbeeld zalencentra kunnen een feest in een veilige setting organiseren.

Wat is er volgens ondernemers nu nodig?

André Triep: “Openstellen is nu noodzakelijk. De uitkomsten van fieldlabs zijn er en worden volop toegepast in het buitenland. Dit zijn nota bene onze fieldlabs.” Carolijn Bijker geeft aan dat het heel erg zou helpen als de seizoenpaviljoens ook deze winter mogen blijven staan. “Dit scheelt gemiddeld € 100.000 aan af en opbouwkosten voor een weggegooid seizoen. De datum waarop misschien weer wat meer mogelijk is wordt nu gezet op 20 september, maar dan is het seizoen voor ons alweer afgelopen en is het voor ons te laat. Wij hebben alle partijen af moeten zeggen want gasten willen zekerheid. Deze oplossing kost de overheid niets en scheelt milieutechnisch bakken aan energie”, aldus Bijker.

Inmiddels is deze week bekend geworden dat minister Cora van Nieuwenhuizen ermee akkoord gaat dat de niet-permanente strandbedrijven ook deze winter kunnen blijven staan.

Oproep aan het kabinet

André Triep: “Hou op met de betuttelingen en kijk naar onze buren. Wees niet te kinderachtig om te erkennen dat er een fout is gemaakt om eind juni weer te kunnen Dansen met Janssen. Maar straf ons niet voor deze fout.” Carolijn Bijker is klaar met de totale willekeur aan regels voor ondernemers. “Door het wanbeleid van de overheid raken eerlijke ondernemers financieel en emotioneel aan de grond. Het beleid is niet meer te begrijpen of uit te leggen en er is maatwerk nodig”, aldus Bijker.

Een feest of partij op het strand?

Trouwen op het strand met je blote voetjes in het zand heeft iets magisch. Bodhi Beach ligt op het meest zuidelijke puntje van Zandvoort; de herten staan daar ’s avonds op de duinen naar de zee uit te kijken, er is geen verkeer, geen bebouwing. Je waant je daar even in het buitenland. Ook op Scheveningen is het goed toeven en kun je op het strand prachtig de zon in de zee zien zakken terwijl je eet, danst en geniet van top-notch gastvrijheid.

De regels op dit moment

Voor een bruiloft – dus de huwelijksvoltrekking, het bruiloftsfeest en de receptie - geldt geen maximumaantal bezoekers. Gasten moeten wel altijd 1,5 meter afstand kunnen houden van elkaar. En zij hebben een vaste zitplaats. Bovendien mag er geen entertainment zijn dus van een (huwelijks)feest is geen sprake. Vanaf 20 september mogen bruiloften en feesten met meer dan honderd mensen waarschijnlijk weer. Daarover volgt het definitieve besluit op 17 september. Hierbij geldt dan wel de regel dat bij meer dan 75 personen gewerkt moeten worden met een coronatoegangsbewijs. Dat geldt voor binnen en buiten, met of zonder vaste zitplekken. De regels daarvoor worden 7 september bekendgemaakt en op 17 september besluit het kabinet of die versoepelingen per 20 september kunnen doorgaan.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens