Op 1 juni gingen KHN-voorzitter Robèr Willemsen en Rob Hemmes, Ledenraadslid en General Manager van Eden Hotel Amsterdam, in gesprek met minister Adriaansens over digitale economie. Met de vele ontwikkelingen die plaatsvinden in de Europese regelgeving voor de platformeconomie, was het een goed moment om de horecabelangen weer bij het ministerie van Economische Zaken onder de aandacht te brengen.

Het mkb-belang voorop

In het gesprek, waar ook InRetail en Thuiswinkel.org bij aanwezig waren, hebben we de belangen van mkb-ondernemers ten opzichte van de online platforms aan de Minister meegegeven. De concurrentie in de digitale economie is steeds schever gegroeid, waarbij de online platforms, zoals Booking.com, Airbnb en Thuisbezorgd, dominante marktmachten zijn geworden. Vooropgesteld, wij zijn geen tegenstander van deze nieuwe aanbieders en bemiddelaars. Wel zien we een situatie ontstaan waarbij de marktmacht van de online platforms zo erg toeneemt, dat een horecaondernemer niet meer volledig vrij is om over zijn eigen aanbod te beslissen. Wij zijn van mening dat deze toenemende marktmacht van online platforms aan banden moet worden gelegd door middel van Europese en Nederlandse regelgeving om oneerlijke concurrentie tegen te gaan.

Europa legt macht platforms verder aan banden

De afgelopen jaren heeft de Europese Unie actieve stappen gezet om met regelgeving te komen waarmee consument en ondernemer beter beschermd moeten worden tegen de machtspositie van platforms. Daarmee worden stappen gezet om de transparantie te vergroten, voorwaarden eerlijker te maken, datadeling eenvoudiger te maken en machtsmisbruik aan te pakken. En dat is precies waar wij ons, samen met onze Europese koepel HOTREC, hard voor maken. In het gesprek met minister Adriaansens hebben we daarom benadrukt hoe belangrijk het is dat deze voorgestelde Europese regelgeving snel wordt uitgewerkt en in Nederland wordt geïmplementeerd.

Nieuwe regels verwacht in 2024

Zo komt het ministerie met wetgeving die de ACM als toezichthouder aanwijst voor de Platform2Business verordening (lees hier over de leidraad van de ACM) en worden de DMA en DSA het komende jaar verder uitgewerkt in Brussel (lees hier meer). In de DMA worden onder andere pariteitsclausules verleden tijd voor de allergrootste platforms (waaronder Booking.com). De DSA vergroot bijvoorbeeld de wettelijke taak van platforms om illegale content te verwijderen (zoals niet-geregistreerde Airbnb-locaties) en meer gastgegevens te delen met hotels. De DMA en DSA treden naar verwachting in 2024 inwerking.

Bron: het ministerie Economische Zaken en Klimaat

Gerelateerde standpunten

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens