In de Tweede Kamer vond donderdag 15 april weer een coronadebat plaats. Er was veel aandacht voor de teleurstelling die ondernemers voelen nu versoepelingen van 21 april niet door kunnen gaan. Er zijn geen voor de horeca belangrijke moties ingediend die op een Kamermeerderheid kunnen rekenen.

Kabinet creëert verwachtingen maar komt deze niet na

Verschillende partijen verweten het kabinet zwalkend beleid en een falende vaccinatiestrategie, onduidelijke communicatie en gebrek aan visie. Er worden verwachtingen gewekt die steeds niet kunnen worden nagekomen. Dat verkleint het draagvlak in de samenleving aanzienlijk. Stoffer van de SGP vatte het als volgt samen: “Kabinet: Zeg wat je doet en doe wat je zegt!”

Volgens premier Rutte hangen mogelijke versoepelingen samen met de instroom in ziekenhuizen. Het moet zichtbaar zijn dat deze lager is dan in de afgelopen periode. Het kabinet vindt het belangrijk dat we over de piek van derde golf zijn. Het OMT is gevraagd om met een advies te komen wanneer daarvan sprake kan zijn. Daarom zijn ook versoepelingen per 28 april, onder andere het openen van terrassen, volgens de demissionair minister-president niet zeker.

Gebruik buitenruimtes en terrassen als deel van de oplossing

PVV en Ja21 refereerden aan een Iers onderzoek, waaruit zou blijken dat slechts één op 1000 besmettingen plaatsvindt in de buitenlucht. Waarom dan de terrassen niet open? Ook CDA en SGP pleitten voor een beter gebruik van de buitenruimte. SGP stelde ook vraagtekens bij toegangstesten: Is dit echt nodig? Afgelopen jaar bleek dat veel branches met eigen protocollen prima uit de voeten kunnen. Kuzu (Denk) hield het kabinet voor dat er zonder versoepeling geen handhaving mogelijk is, de burgermeesters van de G4 geven immers aan steeds vaker tegenover hun burgers komen te staan.

Oppositie kritisch over “commerciële prettesten” voor toegang

Veel kritiek was er (naar aanleiding van een onderzoek van Follow the Money) op de bijna één miljard euro die naar de private stichting Open Nederland gaat om sneltests beschikbaar te maken voor bijvoorbeeld gereguleerde toegang tot evenementen of andere activiteiten. Daarnaast werd het kabinet er door de Kamer aan herinnerd dat eerder een motie was aangenomen waarin werd gesteld dat vaccineren niet (ook niet indirect) zou moeten leiden tot meer rechten.

Wetsvoorstel Tijdelijke wet testbewijzen covid-19

Toegangstesten leveren maatschappelijke economische voordelen op voor zowel burgers en ondernemers als de samenleving. Het gaat om het versoepelen van maatregelen voor (nu gesloten) sectoren waarbij deelname vrijwillig is. Het wetsvoorstel wordt volgende week behandeld. Dan komt ook de optie van een app met gevalideerde melding van gevaccineerd of negatief getest, etc. aan bod. KHN volgt dit debat.

Kabinet komt medio mei met een brief over de korte en middellange termijn strategie met betrekking tot de steunpakketten

De steunpakketten kwamen eigenlijk nauwelijks aan bod dit debat. Alleen Hermans van de VVD vroeg daar aandacht voor. De demissionair minister-president gaf aan dat de steunpakketten zeker niet zomaar per 1 juli a.s. zullen ophouden. De ministers van EZK, SZW en Financiën zijn bezig met een plan en komen medio mei met een brief met de strategie voor de korte en middellange termijn.

Het is dus goed dat KHN daar al ideeën voor heeft en die heeft gedeeld met de informateur. Die plannen delen we ook met de tweede kamer en ministers van EZK, SZW en Financiën.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens