Het was een recordzomer voor het verblijfstoerisme in Nederland, blijkt uit CBS-cijfers. Toerisme groeit al negen jaar op rij en levert Nederland jaarlijks 87,5 miljard euro op. Het toerisme is inmiddels van eenzelfde economisch belang als de landbouw, visserij en bosbouw bij elkaar. Vooral het aantal buitenlandse toeristen nam sterk toe in 2019. Om die groei in goede banen te leiden, pleit KHN voor een minister van Horeca & Toerisme.

Robèr Willemsen, voorzitter KHN: “We groeien van 42 miljoen binnen- en buitenlandse gasten in 2017 naar 60 miljoen in 2030. De horeca is goed voor de helft van het aantal banen in het toerisme.

Ruimte voor groei

Uit onderzoek van KHN onder haar leden blijkt dat een 86 procent van de horecaondernemers verwacht dat er nog ruimte is voor groei van het toerisme in hun omgeving. Robèr Willemsen: “Er is nog volop ruimte voor groei. We moeten er samen voor zorgen dat wij deze groei in goede banen gaan leiden. Zoveel mogelijk plekken in Nederland moeten meeprofiteren en uiteraard moeten we eventuele overlast voorkomen. Dit vraagt om goede samenwerking tussen de rijksoverheid, de ondernemers en de gemeenten.”

Minister van Horeca & Toerisme

Om de groei van het toerisme in Nederland in goede banen te leiden, pleit KHN voor een minister van Horeca & Toerisme. Robèr Willemsen: “De toegevoegde waarde van het toerisme is inmiddels belangrijker dan de landbouw, visserij en bosbouw bij elkaar. Er moet in Den Haag gewoon meer capaciteit vrijgemaakt worden om het toerisme in goede banen te leiden. De toeristische sector verdient een eigen minister met een duidelijk toeristisch actieprogramma.”

Spreiding van toerisme

Belangrijke punten in het actieprogramma zijn:

  • Spreiding door het land
    Voorkom waar nodig overdrukte op de populaire hotspots en laat ook andere delen van Nederland meeprofiteren. Dit vraagt bijvoorbeeld om meer regie en afstemming op regionale marketingplannen, investeringen in de wegen en het OV en natuurlijk het uitlichten van bijzondere locaties naast de traditionele hot spots.

  • Spreiding door het jaar
    Zorg voor spreiding van toeristen gelijkmatiger over het jaar. Dit vraagt om slimme samenwerking tussen overheid en ondernemers. Denk aan het realiseren en promoten van evenementen, overnachtingsmogelijkheden en voorzieningen buiten de seizoenen.

  • Registratie Airbnb
    De wildgroei aan Airbnb-locaties leidt op veel plekken tot een negatieve discussie over het toerisme. KHN pleit voor landelijke maatregelen waarmee verhuur van woonruimte aan toeristen wordt gereguleerd. Het is belangrijk dat er een landelijk kader komt met een duidelijk pakket aan maatregelen. Met in ieder geval een landelijke registratieplicht voor particuliere aanbieders, een beter toezicht door bijvoorbeeld de brandweer, belastingdienst en Inspectie Leefomgeving en een maximum van bijvoorbeeld 30 dagen per jaar dat iemand zijn woning verhuurt.

Lees meer

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 8.30 tot 17.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens