De effecten van twee jaar corona, een torenhoge inflatie, grote personeelstekorten en een laag consumentenvertrouwen waardoor consumenten minder geld uitgeven; de horeca staat nog steeds onder druk. Horecaondernemers vrezen nog grotere problemen als gevolg van de uitgelekte koopkrachtmaatregelen die het kabinet naar verwachting op Prinsjesdag gaat aankondigen. De rekening dreigt met name bij ondernemers terecht te komen. We roepen het kabinet daarom op: compenseer de stijgende energielasten van particulieren én mkb-ondernemers en verlaag de werkgeverslasten.

Geen tijd om het hele artikel te lezen? Dit zijn de belangrijkste punten:

  • Uit uitgelekte plannen van het kabinet blijkt dat met name (kleinere) ondernemers op gaan draaien voor de rekening van de koopkrachtcrisis.
  • We roepen het kabinet daarom op om ondernemers financieel tegemoet te komen door de stijgende energielasten te compenseren en de werkgeverslasten te verlagen.

Rekening koopkrachtcrisis belandt ten onrechte bij ondernemers

De afdronk van de uitgelekte kabinetsplannen: met name de kleinere ondernemers mogen de rekening betalen. Maar menig ondernemer kán die lastenverzwaring niet aan; zij worden net zo hard geraakt in deze koopkrachtcrisis. Veel ondernemers kampen met vaak hoge coronaschulden die moeten worden afgelost vanaf 1 oktober, terwijl ze nog niet (financieel) zijn hersteld van de coronaperiode. Daarnaast incasseren ze op dit moment al enorme stijgingen van o.a. inkoop-, energie-, huur- en personeelskosten. De voorgestelde lastenverzwaringen, de vennootschapsbelasting gaat omhoog en fiscale voorzieningen voor directeur-grootaandeelhouders (DGA’s) worden beperkt, gecombineerd met de verhoging per 1 januari van het minimumloon (WML) - met 10 procent in één keer - betekenen naar verwachting dan ook de nekslag voor veel horecaondernemers.

Robèr Willemsen: “Ondanks een goed tweede en derde kwartaal staat de horeca nog steeds onder druk. De horeca is corona gewoon nog niet te boven. De hoge energielasten, stijgende inkoopprijzen en de gevolgen van de uitgelekte kabinetsmaatregelen zijn voor veel ondernemers gewoon niet meer op te brengen. Ruimte om al deze kostenstijgingen door te berekenen aan de gast is er in de meeste gevallen niet. Er zijn verschillende knoppen waaraan het kabinet kan draaien om ondernemers in deze moeilijke tijd tegemoet te komen. Hiermee kunnen we – los van het koopkrachtreparatiepakket dat het kabinet op Prinsjesdag aankondigt - nog dit jaar het verschil maken.

Buitengewone maatregelen noodzakelijk

We roepen het kabinet op om ondernemers financieel tegemoet te komen en zien daarvoor twee concrete mogelijkheden:

  1. Compenseer stijgende energielasten. Dat kan door meer teruggaaf op de energiebelastingen en door het instellen van een maximumprijs voor elektriciteit en gas.
  2. Verlaag de werkgeverslasten, zoals de SER al eerder adviseerde aan het kabinet. Dat kan concreet door het generieke Lage Inkomensvoordeel (LIV) weer in te voeren én door de gelegenheid te creëren voor ondernemers - die daarvoor in de mogelijkheid zijn – om eenmalige uitkeringen voor hun medewerkers netto in plaats van bruto uit te betalen.

Zolang echt economisch perspectief voor bepaalde sectoren of ondernemingen, zoals in de horeca, uitblijft, moet het kabinet er in ieder geval voor zorgen dat de rekening niet ten onrechte bij ondernemers belandt en dat ze worden gecompenseerd, waardoor ondernemen blijft lonen.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens