KHN is enorm blij dat het merendeel van de restricties per 25 februari wordt losgelaten. Hiermee komt het kabinet vrijwel volledig tegemoet aan de wensen die KHN de afgelopen weken heeft aangekaart. Zo keert de levendigheid in de horeca weer langzaam terug en zijn ondernemers niet langer afhankelijk van directe compensatie van de overheid. Het is belangrijk dat het kabinet nu zo snel mogelijk een herstelplan presenteert, waarmee we waarborgen dat ondernemers niet alleen deze acute fase, maar ook de komende jaren overleven. KHN heeft hiervoor al veel input geleverd. Teleurstellend was de persconferentie voor Clubs & Nightlifebedrijven. Die mogen vanaf 25 februari volgens de normale sluitingstijden open, maar wel mét een testplicht, het zogenoemde 1G. Een onwerkbare voorwaarde, die volgens KHN dan ook niet moet worden ingevoerd.

KHN heeft de afgelopen weken flink ingezet op het loslaten van alle coronarestricties. Die inzet wordt beloond. Aanstaande vrijdag volgen de eerste extra versoepelingen. Dit betekent dat vanaf komende vrijdag horeca en cultuur hun deuren mogen openen tot 01.00 uur. Een week later wordt de sluitingstijd volledig losgelaten en verdwijnen ook de coronapas, de 1,5 meter afstand en de mondkapjesplicht.

1G voor clubs en discotheken niet haalbaar

Clubs & Nightlifebedrijven zijn sinds 12 maart 2020 grotendeels gesloten geweest. Vanaf 25 februari kunnen zij de deuren weer openen, mits zij een negatieve testuitslag (1G) als voorwaarde voor toegang hanteren voor drukke locaties waar meer dan 500 personen binnen zijn. Echter gaat een aanvullend testbeleid door het invoeren van 1G voor Clubs & Nightlifebedrijven simpelweg niet werken. Volgens KHN is het onlogisch dat mensen die op stap gaan wel moeten testen voor een clubbezoek, terwijl ze op alle andere plekken zoals thuis, op school en in de collegebanken wel samenkomen zonder restricties. Je treft bovendien een doelgroep waar de testbereidheid laag is, wat betekent dat je daardoor juist illegale feesten nog verder in de hand werkt. Bovendien zijn de testlocaties van Testen voor Toegang niet altijd makkelijk toegankelijk. Mensen moeten ver rijden of lang wachten om zich te kunnen laten testen. De grootste groep bezoekers van de nachthoreca besluit pas op de avond zelf, of kort daarvoor, om een club of discotheek te bezoeken. Dan is testen te laat en kunnen gasten niet worden toegelaten. Een testplicht werpt dus een extra drempel op. Het kabinet zegt dat het de nachthoreca weer opent, maar dat is in de realiteit zeker niet zo. KHN pleit er daarom voor de testplicht niet in te voeren.

Toekomstbestendige horeca

De komende tijd moet uitwijzen hoe de horeca zich herstelt. Lang niet alle sectoren zullen direct weer op 100% opereren. Het zal bijvoorbeeld nog jaren duren voordat het inkomend toerisme en de zakelijke markt zich zullen herstellen. De vermogenspositie van veel bedrijven is slecht, de schuldenberg is enorm. Veel sectoren binnen de branche gaan dan ook nog een moeilijke tijd tegemoet en daarvoor is perspectief cruciaal. KHN presenteerde hiervoor al eerder een steunbegroting met concrete suggesties om de branche te helpen richting duurzaam economisch herstel. Denk hierbij aan o.a. schuldsanering, een investerings/transitiefonds en een stoppersregeling voor ondernemers die door de coronamaatregelen gedwongen worden te stoppen. KHN zal hierover de komende weken weer met de betrokken bewindspersonen in gesprek gaan.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens