De roep vanuit zowel de verschillende sectoren, als vanuit de samenleving om te kijken naar wat er wél kan, wordt inmiddels ook breed gedragen door burgemeesters en veiligheidsregio’s. Maandagavond riep het Veiligheidsberaad het kabinet op de horeca nog deze week duidelijkheid te bieden over de coronaversoepelingen. Een welkome steun voor de horeca. Nu is Den Haag aan zet om snel besluiten te nemen en verder te versoepelen. Daarom biedt KHN voorafgaand aan het coronadebat van donderdag aan Tweede Kamerleden de vernieuwde horecaroutekaart en een petitie aan. De Tweede Kamer kan immers via een motie het kabinet oproepen om de horeca onmiddellijk, maar uiterlijk per 26 januari, te openen en hier nog deze week duidelijkheid over te bieden.

Steun vanuit Veiligheidsberaad

Nu de winkels weer open zijn, wordt het tijd dat het kabinet doorpakt en ook voor de horeca versoepelingen doorvoert. De horeca heeft nu ten onrechte twee weken vertraging opgelopen in het herstel ten opzichte van andere sectoren. Het verzoek vanuit KHN om de horeca te openen wordt inmiddels luid ondersteund door de burgemeesters in het Veiligheidsberaad. Zij deden maandag de oproep de horeca nog deze week duidelijkheid te bieden over de coronaversoepelingen. Zij erkennen het sociaal-maatschappelijke belang van de horeca en zien de noodzaak om horecaondernemers te steunen in hun overleving. De nieuwe horecaroutekaart die KHN komende donderdag aan het nieuwe kabinet presenteert, laat zien hoe de horeca per 26 januari open kan. Hiermee kan de horeca samenzijn op een veilige manier faciliteren, zonder dat dit ten koste gaat van de pandemiebestrijding.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: "Het is fijn dat we hoog op het prioriteitenlijstje staan en complimenten krijgen over hoe we het als sector doen. Maar het is mooi geweest. We moeten als sector vóór aankomend weekend horen waar we volgende week aan toe zijn. Het is fijn dat burgemeesters onze duidelijke oproep ondersteunen."

Horeca van groot sociaal-maatschappelijk belang

De horeca vervult een zeer belangrijke sociaal-maatschappelijke rol als huiskamer van de samenleving en levert samen met retail en cultuur een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid van een drop en stad. Uiteindelijk wil niemand een scenario waarbij de horeca uit het straatbeeld verdwijnt, maar willen ondernemers weer vol passie ondernemen en hun gasten op een veilige manier verwelkomen. Echter ziet de situatie er voor de horeca heel somber uit. Om ondernemers de kans te geven om weer veilig te kunnen ondernemen, is KHN een petitie gestart met de oproep om de coronamaatregelen voor de horeca per direct te versoepelen. Deze biedt KHN komende donderdag met de nieuwe routekaart aan bij de Tweede Kamer.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens