De Raad van State maakte op 29 januari 2020 in een uitspraak in Amsterdam duidelijk dat een woning niet zonder vergunning aan toeristen mag worden verhuurd. De Nederlandse woningwet verbiedt namelijk dat een woonruimte zonder toestemming aan de woningvoorraad wordt onttrokken. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) strijdt al jaren tegen de illegale verhuur van woonruimte via platformen zoals Airbnb. Dit soort particuliere aanbieders ontduiken namelijk niet alleen de vergunningplicht, maar bijvoorbeeld ook regelmatig de afdracht van toeristenbelasting. KHN dringt er bij de Tweede Kamer op aan haast te maken met betere wet- en regelgeving en handhavingsmogelijkheden rondom dit soort verhuur.
De uitspraak van de Raad van State in Amsterdam is relevant voor alle Nederlandse gemeenten. Voor zover bekend zijn er namelijk geen gemeenten waar een vergunning voor toeristische verhuur van woonruimte is afgegeven. De verhuur via een platform als Airbnb op meer dan 30.000 adressen is hiermee dus feitelijk illegaal.
KHN strijdt al jaren voor een registratie- en vergunningplicht. Door de vergunningplicht is de gemeente beter in staat een efficiëntere handhaving uit te voeren, na te gaan of er aan de regels wordt voldaan en is het ook inzichtelijk waar en hoe vakantieverhuur plaatsvindt. De pakkans is ook groter en er zal een preventieve werking vanuit gaan. Wij vinden dat de oneerlijke concurrentie die hotels ervaren van deze platformen moet worden aangepakt. Het is natuurlijk niet aan hoteliers en toeristen uit te leggen dat verhuurders op Airbnb geen belasting betalen en niet gecontroleerd worden op bijvoorbeeld brandveiligheid. Ook moet er een maximum worden gesteld aan het aantal verhuurdagen van een woning in een gebied. Een woonhuis is immers geen hotel.
De Tweede Kamer spreekt in de komende maanden over nieuwe nationale wetgeving, waardoor aanbieders op Airbnb door gemeenten verplicht kunnen worden zich te registreren bij de overheid. Dat is op zich een goede eerste stap maar nog niet voldoende. KHN pleit in aanloop naar deze kamerbehandeling voor verplichte medewerking van deze platformen als het gaat om toezicht op verhuurders die hierop actief zijn. Zodat er een betere controle en handhaving van onder andere de belastingplicht, brandveiligheidswetgeving en legionellapreventie kan plaatsvinden.
Concreet betekent dit dat in de nieuwe wetgeving de verplichting moet worden opgenomen dat platformen zoals Airbnb belangrijke informatie met toezichthouders moeten delen. Denk aan informatie over wie als verhuurder op Airbnb actief is en hoeveel overnachtingen jaarlijks op een adres plaatsvinden.