De afgelopen weken heeft KHN juridisch onderzocht wat de uitspraak van de rechter in Berlijn voor de situatie in Nederland kan betekenen. De situatie in Berlijn laat zich echter niet zomaar vertalen naar de situatie in Nederland.

De Berlijnse rechter veegde anderhalve week geleden in een kort geding de opgelegde sluitingstijd van restaurants van 23.00 uur van tafel. De situatie in Berlijn laat zich echter niet zomaar vertalen naar de situatie in Nederland. In Duitsland ging het over het terugdraaien van de vervroegde sluitingstijd. Inmiddels is er in Nederland sprake van een volledige sluiting van alle eet- en drinkgelegenheden. Vorige week wees een Nederlandse rechter in een kort geding procedure de vordering van ruim 60 ondernemers om de sluiting van de horeca ongedaan te maken af. KHN heeft meerdere advocatenkantoren geraadpleegd. Zij adviseerden dat het geen zin heeft om opnieuw een kort geding starten om de coronamaatregelen in de horeca ongedaan te maken.

KHN realiseert zich echter enorm goed dat de frustratie onder horecaondernemers toenam, toen recent bleek dat het kabinet het milder gestemde advies van het OMT met betrekking tot restaurants naast zich heeft neergelegd en toch is overgegaan tot sluiting van alle eet- en drinkgelegenheden. Daarom zet KHN in op de slimme maatregelen, waarbij er gekeken wordt naar wat er binnen aanvaardbare gezondheidsrisico’s op verantwoorde wijze en zeer korte termijn wel kan, zonder hiermee onnodig schade toe te brengen aan de economie en de maatschappij. Het OMT ziet deze opening duidelijk ook, dus inmiddels is KHN sinds enkele weken in overleg met diverse partners over een verdere invulling van het functionele ontwerp van een coronamaatregelentool. We kunnen nog geen concrete verwachting uitspreken over de uitkomst van dit proces, maar houden jullie via onze kanalen op de hoogte.

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens