Volgende week is er weer een ‘weegmoment’ en in de media wordt al druk gesproken over verdere versoepelingen. Waar zet KHN op in en wat zijn onze vervolgstappen richting dat 'weegmoment'?

Het aantal ziekenhuis- en IC-opnames is wel wat toegenomen, maar die cijfers zijn niet alarmerend. Alle aanleiding om verder te versoepelen dus, daar zijn de meeste mensen het over eens. En ook in Den Haag sijpelt dat steeds meer door. Zo zei minister Kuipers: "Vanaf nu moet niet de belasting van de zorg het speerpunt vormen van de corona-aanpak, maar ’een breder perspectief, zowel op de maatschappelijke en sociaal-economische kant’ als op de zorg. We bewegen hiermee weg van de uitsluiting van risico’s naar meer beheersing daarvan en naar een zo normaal mogelijke manier van leven", aldus Kuipers.

Een forse vervolgstap is gerechtvaardigd

KHN zet in op een forse vervolgstap. We weten steeds meer van het omicronvirus en belasting ervan op de zorg. Die belasting is minder ernstig dan werd gedacht. Dat rechtvaardigt ook grotere stappen dan we aanvankelijk voor mogelijk hadden gehouden. KHN bepleit een forse stap waarbij de sluitingstijden helemaal worden losgelaten of waar in het uiterste geval een toegangsstop bespreekbaar is. Zolang clubs en nightlifebedrijven maar weer open kunnen en gasten kunnen ontvangen.

Goed gesprek met minister Adriaansens in club Munch

Dat er weer ruimte is om ook het echte nachtleven te heropenen, heeft KHN samen met Nachtbelang bepleit tijdens een werkbezoek van minister Adriaansens op 7 februari aan club Munch in Rotterdam.

De minister constateerde zelf dat een club geen bedompte ruimte is met slechte ventilatie wat sommige beleidsmakers in Den Haag nog steeds lijken te denken. Sterker nog, het ventilatiesysteem is in alle clubs state-of-the art en beter dan in scholen die we koste wat het kost open willen houden.
KHN en Nachtbelang hebben een goed gesprek gehad met de minister. De minister kon geen concrete toezeggingen doen maar we zijn er van overtuigd dat ze haar ervaringen meeneemt naar haar collega’s in het kabinet. Lees hier meer over het gesprek van minister Adriaansens met KHN en Nightlife-ondernemers.

CTB, wat moeten we er nog mee?

De discussie over het coronatoegangsbewijs (CTB) was er al en is met de petitie van oud-staatssecretaris Mona Keijer in alle hevigheid losgebarsten. Politiek was die discussie er al, aanstaande donderdag wordt er bijvoorbeeld hoofdelijk gestemd over een motie om het 2G-wetsvoorstel in te trekken, maar zaterdag is maatschappelijk de druk opgevoerd met een petitie die inmiddels ruim 760.000 keer is ondertekend.

KHN heeft vorige week al duidelijk de vraag gesteld aan de fracties in de Tweede Kamer of het nog reëel is om het coronatoegangsbewijs te handhaven vanwege de geringe toegevoegde waarde. Wat het daarbij nog wranger maakt is dat vanaf vandaag ruim 540.000 mensen de QR-code verliezen door een andere geldigheidsduur van vaccinatiebewijs en herstelbewijs en er iedere dag mensen bij zullen komen waarvan de geldigheid van het CTB zal vervallen. Kortom: wat KHN betreft heeft de CTB zijn langste tijd gehad.

KHN wil een gesprek met minister Adriaansens

Het OMT komt eind deze week ongetwijfeld met een advies aan het kabinet. KHN zal, net als de vorige keer, aansturen op een gesprek met minister Adriaansens. Belangrijk is we op een goede, constructieve manier onze argumenten voor verdere versoepelingen kunnen delen zodat zij die argumenten bespreekt met het kabinet. En natuurlijk nemen we alle recente ervaringen en inzichten de komende dagen weer mee in onze gesprekken met ambtenaren en Tweede Kamerleden.

Kortom: KHN zet volop in voor een forse verdere versoepeling. We houden je op de hoogte!

Direct advies nodig?

We zijn ma t/m vr van 9.30 tot 16.00 uur telefonisch bereikbaar op 0348 48 94 89. Je kunt ook mailen naar info@khn.nl of je vraag stellen via het contactformulier.

Liever uitgebreider en persoonlijk contact? Maak dan een afspraak voor een online adviesgesprek via dit formulier.

Contactgegevens