Hybride leren: een opleiding op de werkplek. Dat is wat MBO College Hilversum, Van der Valk Hotel Breukelen en House of Hospitality voor mbo-studenten bieden met de nieuwe niveau 4 opleiding Hotelmanagement on the job, die start eind januari 2020.

‘MBO College Hilversum gelooft in onderwijs dat zo ‘levensecht en contextrijk’ mogelijk moet zijn en daarom zo dicht mogelijk bij de praktijk moet staan. Dat is de reden dat wij ons onderwijs graag organiseren in nauwe samenwerking met regionale bedrijven zoals Van der Valk Hotel Breukelen. Samen bereiden wij zo de studenten optimaal voor op de dynamische arbeidsmarkt’, aldus Peter Bon, Opleidingsmanager Horeca bij MBO College Hilversum.

Contextrijk leren

Ook Van der Valk Hotel Breukelen ziet de toegevoegde waarde van levensecht en contextrijk leren. ‘Als hotel zijn wij al jaren op zoek naar studenten die met hun kennis en kunde optimaal aansluiten bij de werkzaamheden die ze later ook werkelijk moeten uitvoeren. Met het House of Hospitality programma, een initiatief waarin bedrijven, opleiders en overheid in de regio samenwerken om meer vacatures in de hospitality-sector vervuld te krijgen, kunnen we deze wens nu in vervulling laten gaan.’ Dynamisch leren op de werkvloer of in de buurt van de werkvloer is volgens General Manager Nick Timmers de toekomst!

Bruisende omgeving

‘Van der Valk Hotel Breukelen is een bruisende omgeving waar iedere dag veel gebeurt. De ideale omgeving om praktijk en onderwijs met elkaar te verbinden’, zegt Jeroen Heesen, docent en projectcoach Horeca van MBO College Hilversum. ‘Het is wel een onderwijsvorm die je moet liggen. Volledig leren in de praktijk vergt wat meer zelfstandigheid en eigen initiatief. Maar een betere leerschool is er niet’, aldus HR-manager Van der Valk Breukelen Annelie Dirksen.

Les op de werkvloer

Studenten krijgen geen les meer op school, maar op de werkvloer bij Van der Valk Hotel Breukelen. Praktijklessen en workshops worden gegeven door ervaren praktijkbegeleiders en docenten van MBO College Hilversum. Op de werkvloer krijgen de studenten begeleiding door Van der Valk werk-leerbegeleiders. Zo sluit de lesstof goed aan bij de praktijk. Studenten leren stap voor stap wat het betekent om in een hotel te werken en leiding te geven. Ze gaan aan de slag bij de verschillende operationele afdelingen en leren welke kennis, houding en vaardigheden ze nodig hebben om dit direct toe te kunnen passen op de werkvloer.